Var håller laxen hus?

Efter ett strålande havsöringsfiske under våren, har tongångarna vid Mörrums Kronolaxfiske förbytts i moll. Alla undrar: var håller laxen hus?
I slutet av april brukar de första blanklaxarna dyka upp i Mörrumsån och under maj kommer det stora steg av storvuxen leklax. Men i år har majlaxen i stort sett uteblivit.
– Under april svävade vi på moln, med ett vårfiske efter havsöring som sällan skådats i Mörrum. Men nu har vi verkligen snabbt kommit ner på jorden igen, säger Kronolaxfiskets chef, Percy Assarsson.
Teorierna om varför laxen uteblivit är många; säl, skarv och andra predatorer, tjuvfiske i södra Östersjön, matbrist i havet och så vidare. Kanske är det rent av så enkelt som att laxen i år är kraftigt försenad, efter en mycket kall vinter och fortsatt kallt vatten i Östersjön?
– Nja, jag önskar att det vore så, men har svårt att tro det. I månadsskiftet maj-juni har vi börjat få lax, men det är mest ”sommarlax”, alltså laxar på 6-7 kilo, säger Percy.
Har har varit i kontakt med Fiskeriverket och uppmärksammat dem på problemet. Nu väntar man med spänning på hur laxstigningen ska vara i övriga svenska Östersjälvar, längre norrut. Om situationen där är likartad måste man börja söka orsaken till problemen ute i Östersjön.
Svenne Andersson

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...