Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Var håller laxen hus?

Efter ett strålande havsöringsfiske under våren, har tongångarna vid Mörrums Kronolaxfiske förbytts i moll. Alla undrar: var håller laxen hus?
I slutet av april brukar de första blanklaxarna dyka upp i Mörrumsån och under maj kommer det stora steg av storvuxen leklax. Men i år har majlaxen i stort sett uteblivit.
– Under april svävade vi på moln, med ett vårfiske efter havsöring som sällan skådats i Mörrum. Men nu har vi verkligen snabbt kommit ner på jorden igen, säger Kronolaxfiskets chef, Percy Assarsson.
Teorierna om varför laxen uteblivit är många; säl, skarv och andra predatorer, tjuvfiske i södra Östersjön, matbrist i havet och så vidare. Kanske är det rent av så enkelt som att laxen i år är kraftigt försenad, efter en mycket kall vinter och fortsatt kallt vatten i Östersjön?

– Nja, jag önskar att det vore så, men har svårt att tro det. I månadsskiftet maj-juni har vi börjat få lax, men det är mest ”sommarlax”, alltså laxar på 6-7 kilo, säger Percy.
Har har varit i kontakt med Fiskeriverket och uppmärksammat dem på problemet. Nu väntar man med spänning på hur laxstigningen ska vara i övriga svenska Östersjälvar, längre norrut. Om situationen där är likartad måste man börja söka orsaken till problemen ute i Östersjön.
Svenne Andersson

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

En av de få storlaxarna under maj togs av Ulf Krantz, den allra sista dagen i månaden: 17,12 kilo i pool 4. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta