Muddringsfartyget "Navo" på Tårbek Rev måndagen den 24 mars. (Foto: Tore Kjelland) Muddringsfartyget "Navo" på Tårbek Rev måndagen den 24 mars. (Foto: Tore Kjelland)[/caption] " /> Var med och protestera mot muddringen i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Var med och protestera mot muddringen i Öresund
Muddringsfartyget "Navo" på Tårbek Rev måndagen den 24 mars. (Foto: Tore Kjelland)

Muddringsfartyget ”Navo” på Tårbek Rev måndagen den 24 mars. (Foto: Tore Kjelland)

Den 28 mars kommer en stor protestsegling genomföras från danska Skovshoved till Köpenhamns hamn. Det man vill protestera mot är muddringen av sand i Öresund. Det väntas stor uppslutning från båda sidor av sundet.
Fredag 28 mars seglar upp till 100 fartyg bestående av yrkesfiskare, turbåtar och sportfiskare till Köpenhamn för att på så sätt protestera mot den katastrofala muddring, även kallad sandsugning, i Öresund. Bland flottan av båtar kommer bland annat danska Greenpeace, Världsnaturfonden, Levande hav, yrkesfiskare och sportfiskare finnas representerade.
Vill du vara med och protestera? Se information här nedan.
Här kan du se en film om muddringen.

Klockan 11.00: Småbåtarna möts utanför Skovshoved hamn och seglar ner till mötesplatsen utanför inseglingen till Köpenhamns Hamn.
Klockan 11.30: Yrkesfiskare, småbåtar mm möts vid inseglingen till Köpenhamns hamn där man i en gemensam protest seglar in i hamnen till Højbro Plads.
Klockan 13.00: Alla seglande och tillkomna samlas vid Højbro Plads i en gemensam protest mot sandsugningen i Öresund!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta