Annons
Värdefulla harrar i norr simmar med sändare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
En av harrarna som utrustats med radiosändare. Foto: SLU/Länsstyrelsen
Värdefulla harrar i norr simmar med sändare

Om du får en harr med radiosändare på sig längs Norrlandskusten så bör du släppa tillbaka den. De är nämligen viktiga vägvisare i jakten på att bevara den havslevande harren.

Harrarna som nu utrustas med radiosändare är smått unika. Bottenviken och Norra Kvarken är nämligen de enda kända platserna i världen där det bevisats att harr leker i havsmiljö. Frågan är bara var de leker, och ungefär hur stort beståndet är? Just de frågorna hoppas Länsstyrelsen Västerbotten och SLU få någorlunda svar på i projektet.

I Västerbotten har projektet hittills bara hittat lekplatser kring Holmöarna. Vårens insatser intensifierades därför dit för att få en bättre bild av antalet lekplatser och för att samla in mer kunskap om hur de ser ut. Resultatet blev att de hittade flera nya lekplatser i området, skriver Länsstyrelsen och SLU på Facebooksida.
Här kan du läsa mer om harrprojektet.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta