Annons
Värdefulla harrar i norr simmar med sändare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
En av harrarna som utrustats med radiosändare. Foto: SLU/Länsstyrelsen
Värdefulla harrar i norr simmar med sändare

Om du får en harr med radiosändare på sig längs Norrlandskusten så bör du släppa tillbaka den. De är nämligen viktiga vägvisare i jakten på att bevara den havslevande harren.

Harrarna som nu utrustas med radiosändare är smått unika. Bottenviken och Norra Kvarken är nämligen de enda kända platserna i världen där det bevisats att harr leker i havsmiljö. Frågan är bara var de leker, och ungefär hur stort beståndet är? Just de frågorna hoppas Länsstyrelsen Västerbotten och SLU få någorlunda svar på i projektet.

I Västerbotten har projektet hittills bara hittat lekplatser kring Holmöarna. Vårens insatser intensifierades därför dit för att få en bättre bild av antalet lekplatser och för att samla in mer kunskap om hur de ser ut. Resultatet blev att de hittade flera nya lekplatser i området, skriver Länsstyrelsen och SLU på Facebooksida.
Här kan du läsa mer om harrprojektet.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta