Sötvattensekolog, Måns Lindell har en gedigen kunskapsbank när det kommer till livet i och runt Vättern. Häng med på en annorlunda Vättern-guidning genom Måns bilder, mätvärden och erfarenheter. " /> Värdefulla Vättern med Måns Lindell | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Häng med sötvattensekologen Måns Lindell på en annorlunda Vättern-guidning.
Värdefulla Vättern med Måns Lindell

Sötvattensekolog, Måns Lindell har en gedigen kunskapsbank när det kommer till livet i och runt Vättern. Häng med på en annorlunda Vättern-guidning genom Måns bilder, mätvärden och erfarenheter.
Sportfiskemässan genomförs i år vid Vätterns södra strand. En sjö med hög dignitet som ger sportfiskaren bestående intryck. Det finns ett rikt kunskapsunderlag om Vättern som visar den värdefulla vattenresursen och de olika nyttor som följer. Årligen genomförs omfattande undersökningar för att följa sjöns aktuella miljötillstånd med ett flertal åtgärder för bland annat fisk och sportfiske, det är just de här undersökningarna som sötvattensekologen Måns Lindell har arbetat med:
– Jag har under många år haft Vättern som arbetsplats och jag kommer guida dig som lyssnar på ett lite annorlunda vis genom mina bilder, mätvärden och egna erfarenheter, avslöjar Måns.

– Jag har under många år haft Vättern som arbetsplats…

Lyssna till Måns Lindell unika fördrag om Vättern på Sportfiskemässans stora scen lördagen den 30 mars klockan 12:20 och söndagen den 31 mars klockan 12:00.
Boka din biljett redan idag på sportfiskemassan.se

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta