En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind) En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)[/caption] " /> Varje enskild lax viktig i Säveån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Varje enskild lax viktig i Säveån
En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

Varje enskild lekfisk som når Säveån är viktig för beståndet. Därför vädjar Länsstyrelsen till fiskevårdsområdena att återutsätta de laxar som fångas under några år framöver, tills alla tillgängliga lekområden är besatta.
Internationella havsfiskerådet, ICES, rapporterar om försämrad överlevnad hos bestånden av Atlantlax. Få laxar återvänder, trots att det riktade havsfisket efter lax i princip har upphört. Det gör att man nu måste rikta blickarna mot det som händer med laxen i deras hemälvar.
I Säveån, som rinner ut i Göteborg, har man nyligen byggt en stor fiskväg i Hedefors, för att öppna upp nya lekområden för laxen.

– Det här är en unik möjlighet att få tillbaka ett större och livskraftigare bestånd, säger Lennart Olsson på Länsstyrelsen. Vi har gett laxen möjlighet att nå sina gamla lekområden uppströms kraftverket i Hedefors. Men då måste de också nå fram till fiskvägen.
Om laxarna når fiskvägen eller inte, beror mycket på hur sportfiskarna längs älven väljer att agera. Länsstyrelsen hoppas få stöd av alla Fiskevårdsområden i detta arbete. Istället för att slå ihjäl laxar i detta känsliga skede, menar Lennart Olsson, att sportfiskarna längs Säveån istället bör registrera och sätta tillbaks laxarna under några år.
– Då kan de nya lekområdena besättas snabbare och Säveån kan bli en förebild för hur man kan återställa ett unikt laxbestånd, med hjälp av omlöp och fiskevård.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta