Varje enskild lax viktig i Säveån

En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

En av de första laxarna som vandrar i fiskvägen i Hedefors. Nu gäller det att alla sportfiskare tar sitt ansvar och släpper fram så mycket fisk som möjligt. (Foto: Ur filmklipp av Martin Falklind)

Varje enskild lekfisk som når Säveån är viktig för beståndet. Därför vädjar Länsstyrelsen till fiskevårdsområdena att återutsätta de laxar som fångas under några år framöver, tills alla tillgängliga lekområden är besatta.
Internationella havsfiskerådet, ICES, rapporterar om försämrad överlevnad hos bestånden av Atlantlax. Få laxar återvänder, trots att det riktade havsfisket efter lax i princip har upphört. Det gör att man nu måste rikta blickarna mot det som händer med laxen i deras hemälvar.
I Säveån, som rinner ut i Göteborg, har man nyligen byggt en stor fiskväg i Hedefors, för att öppna upp nya lekområden för laxen.
– Det här är en unik möjlighet att få tillbaka ett större och livskraftigare bestånd, säger Lennart Olsson på Länsstyrelsen. Vi har gett laxen möjlighet att nå sina gamla lekområden uppströms kraftverket i Hedefors. Men då måste de också nå fram till fiskvägen.
Om laxarna når fiskvägen eller inte, beror mycket på hur sportfiskarna längs älven väljer att agera. Länsstyrelsen hoppas få stöd av alla Fiskevårdsområden i detta arbete. Istället för att slå ihjäl laxar i detta känsliga skede, menar Lennart Olsson, att sportfiskarna längs Säveån istället bör registrera och sätta tillbaks laxarna under några år.
– Då kan de nya lekområdena besättas snabbare och Säveån kan bli en förebild för hur man kan återställa ett unikt laxbestånd, med hjälp av omlöp och fiskevård.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...