Varje fisk viktig – så ska Gotlands silver skyddas

Öring och annan fisk får det kämpigt i låga vattenstånd. Foto: Lars Vallin

Havsöringen kallas i folkmun för Gotlands silver – men det är en skatt som dessvärre inte finns i överflöd. Nu ska den skyddas genom flera fredningsområden och direktiv.

Fiskejournalen har i tidigare artiklar beskrivit konsekvenserna med torra och varma somrar, och hur det bland annat drabbar öringbestånden på Gotland.

Länsfiskekonsulenten Peter Landergren går nu ut med en uppmaning om att värna den resurs som havsöringen utgör.

– Nu är det särskilt viktigt eftersom vi har haft flera torra somrar efter varandra vilket har minskat överlevnaden av havsöringsyngel i alla vattendrag på ön. Vi kan därför anta att det kommer att vara färre havsöringar som kommer tillbaka för sin fortplantning i år och under åren framöver och därför är varje fisk extra viktig, säger länsfiskekonsulent Peter Landergren i ett pressmeddelande.

Havsöringen kommer att vara fredad mellan 1 oktober–31 december inom 25 områden på Gotland. Efter flera torra somrar är det nu av stor vikt att så många öringar som möjligt får chans att reproducera sig, och under fredningstiden kommer det att ske en utökad fisketillsyn.

All öring under minimimåttet 50 centimeter ska släppas tillbaka, och Peter Landergren uppmuntrar även fiskare att släppa tillbaka lekfärgade öringar.

– Den lekande havsöringen är lösare och sämre i köttet och ingen matfisk. Den bör inte fiskas utan få bidra till ännu fler öringar runt Gotland. Lekfiskarna är lite tåligare än blank öring och klarar därför en återutsättning bättre, men man ska naturligtvis hantera dem varsamt och i möjligaste mån undvika att lyfta fisken ovanför vattenytan, säger Peter Landergren.

Här är tips för dig som vill fiska havsöring:

Världsmästaren Tellis tipsar: Sök öringen i tidvattnet!

 

Publicerad: 02 October 2019
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: