Havsöringen kallas i folkmun för Gotlands silver – men det är en skatt som dessvärre inte finns i överflöd. Nu ska den skyddas genom flera fredningsområden och direktiv. " /> Varje fisk viktig – så ska Gotlands silver skyddas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Öring och annan fisk får det kämpigt i låga vattenstånd. Foto: Lars Vallin
Varje fisk viktig – så ska Gotlands silver skyddas

Havsöringen kallas i folkmun för Gotlands silver – men det är en skatt som dessvärre inte finns i överflöd. Nu ska den skyddas genom flera fredningsområden och direktiv.

Fiskejournalen har i tidigare artiklar beskrivit konsekvenserna med torra och varma somrar, och hur det bland annat drabbar öringbestånden på Gotland.

Länsfiskekonsulenten Peter Landergren går nu ut med en uppmaning om att värna den resurs som havsöringen utgör.

– Nu är det särskilt viktigt eftersom vi har haft flera torra somrar efter varandra vilket har minskat överlevnaden av havsöringsyngel i alla vattendrag på ön. Vi kan därför anta att det kommer att vara färre havsöringar som kommer tillbaka för sin fortplantning i år och under åren framöver och därför är varje fisk extra viktig, säger länsfiskekonsulent Peter Landergren i ett pressmeddelande.

Havsöringen kommer att vara fredad mellan 1 oktober–31 december inom 25 områden på Gotland. Efter flera torra somrar är det nu av stor vikt att så många öringar som möjligt får chans att reproducera sig, och under fredningstiden kommer det att ske en utökad fisketillsyn.

All öring under minimimåttet 50 centimeter ska släppas tillbaka, och Peter Landergren uppmuntrar även fiskare att släppa tillbaka lekfärgade öringar.

– Den lekande havsöringen är lösare och sämre i köttet och ingen matfisk. Den bör inte fiskas utan få bidra till ännu fler öringar runt Gotland. Lekfiskarna är lite tåligare än blank öring och klarar därför en återutsättning bättre, men man ska naturligtvis hantera dem varsamt och i möjligaste mån undvika att lyfta fisken ovanför vattenytan, säger Peter Landergren.

Här är tips för dig som vill fiska havsöring:

Världsmästaren Tellis tipsar: Sök öringen i tidvattnet!

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta