McCauley beskriver förloppet på land och i havet med en illustration över hur de mänskliga aktiviteterna breder ut sig. Hela illustrationen finns i Science (se länk i artikel). McCauley beskriver förloppet på land och i havet med en illustration över hur de mänskliga aktiviteterna breder ut sig. Hela illustrationen finns i Science (se länk i artikel).[/caption] " /> Världens hav inför massutrotning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Världens hav inför massutrotning
McCauley beskriver förloppet på land och i havet med en illustration över hur de mänskliga aktiviteterna breder ut sig. Hela illustrationen finns i Science (se länk i artikel).

McCauley beskriver förloppet på land och i havet med en illustration över hur de mänskliga aktiviteterna breder ut sig. Hela illustrationen finns i Science (se länk i artikel).

En stor grupp forskare har analyserat data från många olika källor och ser en alarmerande utveckling i våra hav. Det går fortfarande att vända trenden, men det är bråttom!
– Om det fortsätter så här, står vi inför en massutrotning av havslevande arter, säger Douglas J. McCauley, ekolog på University of California, Santa Barbara.
Han har nyligen publicerat en artikel på ämnet i tidningen Science.
Men Douglas J. McCauley konstaterar att ännu finns det tid att vända utvecklingen. Jämfört med naturen på land, finns fortfarande stora volymer av orörda hav som kan hjälpa till att återskapa ekosystemet om vi bara ger det förutsättningarna.

Hoten handlar främst om utfiskningen, vilket inte bara minskar antalet fiskar som finns i havet, utan snedvrider hela ekosystem. Klimatförändringarna är också ett stort hot, som drabbar ännu hårdare när ekosystemen redan är rubbade och det inte finns den mångfald som behövs för att möta förändringar.
Historiskt har havets fauna klarat sig bättre än våra landlevande arter, där antalet utrotade arter sköt i höjden efter industrialiseringen. Nu sår vi inför samma förlopp i haven om inget görs.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta