Världens koraller tystnar

Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt och aktivt korallrev kan höras under vatten på kilometers avstånd med hjälp av mikrofoner. Men när revet blir påverkat av överfiske och andra mänskliga aktiviteter, tystnar det långsamt.
Det är universitet i Essex som har mätt ljudnivåer hos korallrev med olika starkt skydd respektive korallrev som inte alls är skyddade. Ljuden kommer främst från olika fisk- och skaldjurarter vars ständiga aktivitet tar sig uttryck i ljud. Ett helt skyddat rev hade tre gånger så höga ljudnivåer som ett oskyddat.

Ljudet viktigt
Ljudet utgör alltså ett mått på aktiviteten, vilket kan vara till hjälp när man snabbt och kostnadseffektivt vill överblicka ett korallrevs status. Men ännu viktigare är att ljudet fungerar som ett sätt för larver och yngel som kläckts ute till havs, att hitta tillbaka till korallrevet. Många larver kläcks till havs, men har sin uppväxtmiljö på korallrevet. Detta blir en ond cirkel. Ju sämre skick revet är i, desto färre unga varelser hittar tillbaka till det.
Forskarna fortsätter nu studera exakt vilka signaler som triggar nykläckta larver och yngel att söka sig till korallreven. Kanske kan man i framtiden producera konstgjorda ljudsignaler på skadade rev, för att locka till sig nykläckta fiskar och ryggradslösa djur.

Maria Ålander
Källa: University of Essex

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...