Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.[/caption] " /> Världens koraller tystnar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Världens koraller tystnar
Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt och aktivt korallrev kan höras under vatten på kilometers avstånd med hjälp av mikrofoner. Men när revet blir påverkat av överfiske och andra mänskliga aktiviteter, tystnar det långsamt.
Det är universitet i Essex som har mätt ljudnivåer hos korallrev med olika starkt skydd respektive korallrev som inte alls är skyddade. Ljuden kommer främst från olika fisk- och skaldjurarter vars ständiga aktivitet tar sig uttryck i ljud. Ett helt skyddat rev hade tre gånger så höga ljudnivåer som ett oskyddat.

Ljudet viktigt
Ljudet utgör alltså ett mått på aktiviteten, vilket kan vara till hjälp när man snabbt och kostnadseffektivt vill överblicka ett korallrevs status. Men ännu viktigare är att ljudet fungerar som ett sätt för larver och yngel som kläckts ute till havs, att hitta tillbaka till korallrevet. Många larver kläcks till havs, men har sin uppväxtmiljö på korallrevet. Detta blir en ond cirkel. Ju sämre skick revet är i, desto färre unga varelser hittar tillbaka till det.

Forskarna fortsätter nu studera exakt vilka signaler som triggar nykläckta larver och yngel att söka sig till korallreven. Kanske kan man i framtiden producera konstgjorda ljudsignaler på skadade rev, för att locka till sig nykläckta fiskar och ryggradslösa djur.

Maria Ålander
Källa: University of Essex

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta