Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.[/caption] " /> Världens koraller tystnar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Världens koraller tystnar
Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt korallrev hörs på kilometers avstånd under vattnet.

Ett friskt och aktivt korallrev kan höras under vatten på kilometers avstånd med hjälp av mikrofoner. Men när revet blir påverkat av överfiske och andra mänskliga aktiviteter, tystnar det långsamt.
Det är universitet i Essex som har mätt ljudnivåer hos korallrev med olika starkt skydd respektive korallrev som inte alls är skyddade. Ljuden kommer främst från olika fisk- och skaldjurarter vars ständiga aktivitet tar sig uttryck i ljud. Ett helt skyddat rev hade tre gånger så höga ljudnivåer som ett oskyddat.

Ljudet viktigt
Ljudet utgör alltså ett mått på aktiviteten, vilket kan vara till hjälp när man snabbt och kostnadseffektivt vill överblicka ett korallrevs status. Men ännu viktigare är att ljudet fungerar som ett sätt för larver och yngel som kläckts ute till havs, att hitta tillbaka till korallrevet. Många larver kläcks till havs, men har sin uppväxtmiljö på korallrevet. Detta blir en ond cirkel. Ju sämre skick revet är i, desto färre unga varelser hittar tillbaka till det.

Forskarna fortsätter nu studera exakt vilka signaler som triggar nykläckta larver och yngel att söka sig till korallreven. Kanske kan man i framtiden producera konstgjorda ljudsignaler på skadade rev, för att locka till sig nykläckta fiskar och ryggradslösa djur.

Maria Ålander
Källa: University of Essex

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta