Världens näst giftigaste varelse

Den är bedrägligt gullig, den lilla blåsfisken. Foto: CC, Gunther Hagleitner

Den är bedrägligt gullig, den lilla blåsfisken.
Foto: CC, Gunther Hagleitner
Världens näst giftigaste varelse är en fisk som är vanlig i alla tropiska vatten. Den innehåller ett gift som är 1200 gånger dödligare än cyanid. Giftet från en fisk, kan döda 30 vuxna människor.
Vi talar om blåsfisken, denna gulliga och runda varelse. Blåsfisken är varken snabb eller smidig och det är därför den har blivit tvungen att kompensera med ett giftigt försvar.
Det är blåsfisken som utgör sushikockarnas utmaning ”sashimi fugo”. Hela poängen med att äta fugo är att fiskens muskler innehåller små, små doser av nervgiftet som ger konsumenten en lätt höghetskänsla. Skär kocken fel och snuddar vid andra organ i fisken, övergår snabbt höghetskänslan till stickningar och domningar, som snart leder till att hela diafragman förlamas och restauranggästen kan inte längre andas.

Dålig simmare
Men alla blåsfiskarter är inte giftiga och alla fiskindivider är inte lika giftiga. Tydligen beror det på vad fisken äter, hur starkt giftet blir. De som oftast dör av blåsfiskar, är inte de rika konsumenter som äter den som sashimi, utan oftare fattiga människor som äter den av misstag. Den är lätt att fånga och kan blandas hop med vissa andra fiskar.
Blåsfiskarna är dåliga simmare och det är för att värja sig från att bli uppätna som de blåser upp sig och blir taggiga, samt är giftiga. Dock kan vissa större fiskar, som hajar, glupa i sig blåsfiskar utan att må dåligt av giftet.

Publicerad: 10 February 2015
Av: Fiskejournalen