Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Världsklassbilder

I samarbete med Wild Wonders of Europé presenterar Fiskejournalen fantastiska undervattensbilder bilder på blåfenad tonfisk.
I nya numret av Fiskejournalen kan vi njuta av Solvin Zankls bilder på blåfenad tonfisk. Bilderna är tagna i vattnen kring ön Malta. De är extra unika för att den en gång vanliga fisken balanserar på randen av sin existens. För att kunna fotografera fiskarna var han tvungen att dyka ner i en gigantisk bur med infångade tonfiskar. Dök han i det fria riskerade han att ligga i vattnet när fångstskeppen som jagar den blåfenade tonfisken hittat stimmet.

I nya numret av Fiskejournalen kan du se fantastiska bilder av den utrotningshotade arten blåfenad tonfisk. (Foto: Solvin Zankls)

I nya numret av Fiskejournalen kan du se fantastiska bilder av den utrotningshotade arten blåfenad tonfisk. (Foto: Solvin Zankls)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta