[/caption] " /> Världsrekord för Uer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Världsrekord för Uer

Världsrekordet för uer togs på en oljerigg lång ute i Nordsjön.

Från en norsk oljeplattform 17 landmil ut i Nordsjön fånagdes nylige två uer som med god marginal slår det gamla världsrekordet för arten. Den största fiske vägde hela 12,14kilo.
Det var i augusti som Team Mustad Norway besökte världens största oljeplattform, Statoil Hidrun, lång ute i Nordsjön. Från Plattformen hade man fått rapporter om fantastsikt fiske och att det skulle ha fångats uer på ända upp till otroliga 14 kilo.
Fisket visade sig vara helt lysande utöver gigantiska uer fångades stor sej, lubb och långa. De två största uer som fångades vägde 12,14 och 10.02 kilo. Fångstman för det nya världsrekordet var Alexander R Thomassen. Tidigare världsrekord löd på 9,02 kilo.
För mycket spännande läsning klicka här.
Läs fler notiser om havsfiske.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta