Varmare vatten ger mindre fiskar

Begränsande faktor. Gälarna hos stora fiskar tros inte kunna förse kropparna med syre om haven fortsätter att värmas upp, visar ny forskning. Foto: Erik Charlton / CC 2.0

En del av våra fiskar förväntas bli omkring 20 till 30 procent mindre om havens temperaturer fortsätter att stiga, visar en ny studie. Det beror på att de stora fiskarnas ökade syrebehov inte kan tillgodoses när vattnets förmåga att binda syre minskar. Lång- och snabbsimmande arter lär drabbas hårdast.

Att klimatförändringar kan ha negativ inverkan på fiskars storlek har diskuterats tidigare, men den aktuella studien – som är gjord av Daniel Pauly och William Cheung från universitetet i British Columbia – visar att effekten kan bli större än man tidigare trott.
De båda forskarna menar att gälarnas yta spelar en central roll i sammanhanget, då denna inte växer i samma takt som övriga kroppen. När fiskarna blir större – och den ökade kroppsvolymen måste syresättas – blir gälarnas yta därför en begränsande faktor.

Så länge vattnet är kallt kan det binda tillräckligt med syre för att förse stora individer, men när temperaturen stiger minskar vattnets syrebindande förmåga, samtidigt som fiskarnas syrebehov ökar. Denna olyckliga kombination – tillsammans med gälarnas ”underdimensionering” hos stora fiskar – gör att framtidens fiskar lär bli mindre, visar studien.

Storleken hos tonfiskar och andra snabbsimmande arter förväntas minska mest, till följd av deras stora syrebehov.

Lär mer här.

Läs studien här.

Hans Hällman

Publicerad: 06 October 2017
Av: Hans Hällman