Vårmeta siken!

Efterlängtad premiär. Hamnar och inlopp är några av de platser som kan ge fint sikfiske. Foto: Henrik Alp

Siken är nu aktiv i sitt födosök och en av vårvinterns populäraste arter. Men vad ska man tänka på om man vill ge sig ut för att testa lyckan? Henrik Alp bjuder här på en kort introduktion till kustmete efter sik.

– Äntligen är det dags att få blöta lite linor!
Henrik Alp är glad för att vattnet utanför Kalmar åter ligger öppet. Hans metintresse är brett men på vårvintern är det sik som gäller.
– Jag älskar att ge mig ut i vårsolen med en burk mask och några feederspön. Visst brukar fisket vara bra så här års, men vissa dagar är det skönt att bara vara ute. Det här har man ju längtat efter hela vintern, berättar han.

”Det här har man ju längtat efter hela vintern”

Att välja en bra fiskeplats är viktigt. Henrik tipsar om appen Eniro på sjön, som enkelt och överskådligt visar lovande ställen.
– Den optimala botten ska vara sandig och ligga på omkring tre till fyra meters djup. I appen ska du leta efter ljusblå områden. Vi kallar färgen ”sikblått”, eftersom de ofta är riktiga hotspots för just sik.

Det är den turkosa färgen till höger som Henrik kallar ”sikblå”.

Fisket kräver ingen avancerad utrustning. Henrik bottenmetar helst siken, och till det använder han feederspön och rullar i storlek 2-3. Han föredrar 0.20 mm nylonlinan, eller något tunnare om de bästa platserna kräver långa kast.
–Jag brukar köra med tre spön från start. Då kan man täcka av ett stort område. Om man sedan märker att fisken bara hugger på ett spö kan man ju fiska mer aktivt med det, berättar Henrik.
Ett 30 grams sänke brukar vara lagom och krokarna måste anpassas efter sikens  små och sköra munnar. Henrik rekommenderar krok i storlek 8-10, och att de agnas med lövmask i god kondition.
– Byt gärna mask ofta om fisket går segt. Siken tycks gilla när det rör sig på kroken.

”Siken tycks gilla när det rör sig på kroken”

Foto: Henrik Alp

Siken hugger ofta försiktigt och de små munnarna gör krokningen vansklig.
– Lyft upp spöt långsamt men bestämt. Om fisken sitter gäller det att vara försiktig. Sätt inte hård press för då kan krokarna lossna. Att drilla en sik i vårsolen är något av det bästa som finns så det är bara dumt att ha bråttom, avslutar Henrik.

Foto: Henrik Alp

Vi tackar Henrik för tipsen och hoppas att många blivit inspirerade till att möta våren med spöt i hand!

Hans Hällman

 

Publicerad: 05 March 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Metspö 3 m
Rek. 89 kr 78 kr
Wiggler Metspö 6 m
Rek. 219 kr 201 kr