[/caption] " /> Värna gäddan på rätt sätt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Värna gäddan på rätt sätt

SeFF önskar strängare regler för att värna om gäddan. (Foto: Morgan Fihn)

Länsstyrelsen i Östergötland föreslår ett gäddfiskestopp i skärgården i april-maj. Förslaget grundar sig på en oro över gäddbestånden som kommer från yrkesfiskehåll.
För sportfisketurismen är förslaget förödande. Sveriges Fisketurismföretagare, SeFF, hävdar att det finns mycket effektivare åtgärder att ta till om man vill värna gäddan och menar att Länsstyrelsen inte bör lägga fram ett förslag som är grundat på ett tyckande från ett särintresse. Därmed bör förslaget omarbetas, anser man på SeFF.
April och maj är de viktigaste månaderna för sportfiskturism efter gädda. Fiskeguider, båtuthyrare, stugvärdar och redskapshandlare skulle därmed drabbas hårt av ett gäddfiskeförbud under dessa månader.

Strängare regler och fiskevård
Idag är sportfiske efter gädda begränsat till max tre fiskar per dag och gäddor mindre än 40 cm och större än 75 cm ska sättas tillbaka. Denna ”baglimit” menar Fisketuristföretagarna att man skulle kunna minska. Dessutom föreslår de avlysningar av lekvikar, gäddfabriker och ökad bevakning.
De påpekar också vikten av att införa motsvarande fiskeregler för passiva redskap, något som inte finns idag.
SeFF har nu sänt in en hemställan till Hav- och vattenmyndighet om samråd i frågan.

Läs SeFFs hela uttalande:
http://www.seff.org/pdf/remiss/gaddstopp.pdf

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta