Värna gäddan på rätt sätt

SeFF önskar strängare regler för att värna om gäddan. (Foto: Morgan Fihn)

Länsstyrelsen i Östergötland föreslår ett gäddfiskestopp i skärgården i april-maj. Förslaget grundar sig på en oro över gäddbestånden som kommer från yrkesfiskehåll.
För sportfisketurismen är förslaget förödande. Sveriges Fisketurismföretagare, SeFF, hävdar att det finns mycket effektivare åtgärder att ta till om man vill värna gäddan och menar att Länsstyrelsen inte bör lägga fram ett förslag som är grundat på ett tyckande från ett särintresse. Därmed bör förslaget omarbetas, anser man på SeFF.
April och maj är de viktigaste månaderna för sportfiskturism efter gädda. Fiskeguider, båtuthyrare, stugvärdar och redskapshandlare skulle därmed drabbas hårt av ett gäddfiskeförbud under dessa månader.

Strängare regler och fiskevård
Idag är sportfiske efter gädda begränsat till max tre fiskar per dag och gäddor mindre än 40 cm och större än 75 cm ska sättas tillbaka. Denna ”baglimit” menar Fisketuristföretagarna att man skulle kunna minska. Dessutom föreslår de avlysningar av lekvikar, gäddfabriker och ökad bevakning.
De påpekar också vikten av att införa motsvarande fiskeregler för passiva redskap, något som inte finns idag.
SeFF har nu sänt in en hemställan till Hav- och vattenmyndighet om samråd i frågan.

Läs SeFFs hela uttalande:
http://www.seff.org/pdf/remiss/gaddstopp.pdf

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...