Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Våröring på spinn

I senaste numret av Fiskejournalen ger vår medarbetare Nicka Hellenberg goda råd för spinnfiske efter havsöring. (Foto: Josef Andersson)

Våren är en härlig tid för kustfisket efter havsöring. I Fiskejournalen nummer 4 tipsar medarbetaren Nicka Hellenberg hur du överlistar svårflirtade våröringar.
Är du spinnfiskare och gillar havsöringsfiske? Då ska du ta en titt i senaste Fiskejournalen. Där hittar du Nicka Hellenbergs råd och tips, som ökar du dina chanser avsevärt att kroka silvertorpederna som du drömt om hela vintern.
På vår webb-tv hittar du filmer om havsöringfiske. Klicka här och sök på havsöring.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta