Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Värre än farsan

Alexander Mannberg, nio år, fick en sik på drygt 3,3 kilo i Umeälven

Alexander Mannberg innehar nya familjerekord för sik på pimpel. Under en pimpeltur på Umeälven krokade han en fisk på drygt 3,3 kilo.
I slutet av januari anmälde erkänt skickliga specimenfiskaren Magnus, tillika pappa till Alexander, en sik på 2,5 kilo till Recordfisken. När sonen Alexander nu kontrar med en bjässe på 3350 gram och lägger beslag på familjerekordet, så får det än större dignitet.
– Vi får se om han törs ta med mig fler gånger, säger Alexander.
Siken högg på en mormyska och var dagens första och största fisk. Den mätta 65 centimeter och var nästintill för grov för att passera ishålet.
Läs mer om Recordfisken.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta