" /> Västkusten befrias från enormt spöknät | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Snörpvaden från Thetis är av nylon och bryts sakta ner till mikroplaster. Under bärgningen hittades havsanemoner och andra smådjur som gjort den övergivna trålen till sin boplats. Foto: Frida Åberg
Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Vi har tidigare berättat om Havs- och vattenmyndighetens stora satsningen på att sanera de miljöfarligaste vraken i Sverige. Ett av dessa är Thetis – en 28 meter lång fiskebåt i stål som förliste en blåsig höstdag utanför Smögen 1985.
Tidigare har läckande olja sugits upp och nu är det dags att bärga den enorma snörpvaden som sakta vittrar sönder till mikroplatser.

”vraket kommer att utgöra ett artificiellt rev som kommer att attrahera småfisk, vilka kan använda vraket för att söka föda och gömma sig för predatorer”

– När Thetis är sanerat från olja och spökgarn kommer vraket vara positivt för havet, då det kommer att utgöra ett artificiellt rev som attraherar småfisk, vilka kan använda vraket för att söka föda och gömma sig för predatorer. Denna småfisk kommer i sin tur attrahera större fisk, berättar Fredrik Lindgren på HaV för Fiskejournalen.

Här kommer ett bildspel från veckans lyckade bärgning.

[allergallery id=”56962″]

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta