Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Enligt rapporterna är det mycket öring i farten längs Västkusten. Foto: Michael Paszkowski
Västkustpremiären: Mycket utlekt fisk i farten

Så är den igång – öringfesten på Västkusten. Bedömningen är att det finns gott om fisk i Västsverige, men att man bör kolla i vilket skick de är, och om de bör släppas tillbaka.

Det är Niclas Åberg, projektledare för 8+fjordar, som kommer med en uppmaning inför starten på säsongen. Då lekfiskuppvandringen var relativt god under hösten 2020, kommer det troligtvis att finnas mycket utlekt fisk.
– Dessa är dock ingen matfisk utan bör sättas tillbaka igen så att de kan äta upp sig och bidra till höstens lek. Det är viktigt att vara varsam med de fiskar man släpper tillbaka och tänka på att kroka av dem under vattnet, säger han.

I ett pressmeddelande berättar han att 8+fjordarområdet genomför flera fiskevårdsprojekt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för öringen att leva och leka.

– Vi har tagit bort vandringshinder, lagt ut lekgrus och även börjat göra vattenupphållande åtgärder. Inom 8+fjordar jobbar vi vidare och gör nu en storsatsning på fiskevård för att underlätta för öringen. Det är en fisk som betyder mycket för sportfisket, men även för hela det marina ekosystemet då den har rollen som toppredator, hälsar Niclas Åberg.

 

Fiska mitt på dagen
Hans egna tips till den som vill prova fiskelyckan är att söka sig till grunda vikar med leopardbotten, det vill säga bottnar med en blandning av lera, sand och tång.
– Så här tidigt på säsongen kan man med fördel fiska mitt på dagen, men längre fram brukar det vara bäst på morgonen och kvällen. Öringen kan ibland gå på mycket grunt vatten, så var försiktig när du närmar dig din fiskeplats så att du inte skrämmer fisken som står nära land.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta