Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det småskaliga fisket är viktigt både för familjernas försörjning och landets ekonomi. Foto: Naturskyddsföreningen
Västrafrikanska kvinnor i upprop för uthålligt fiske

Kvinnor spelar en viktig roll inom fisketi Västafrika, men är sällan med när beslut fattas. I Västafrika fastnar den mesta fisken i stora, utländska trålar, däribland svenska. Nu säger  fiskekvinnorna ifrån.
Nu lyfter de Västafrikanska fiskekvinnorna fram betydelsen av det småskaliga fisket för att trygga livsmedelsförsörjningen och för att bidra till den nationella ekonomin.
Västafrikanska fiskekvinnor samlades i mars i Guinea Bissau för en workshop i fiskefrågor. I ett skriftligt uttalande betonar de hantverksfiskets roll för att trygga försörjning och för ekonomin, och lyfter utmaningar som överexploatering av fiskebestånd och brist på hållbar förvaltning. Workshopen organiserades av Coalition for Fair Fisheries Arrangements (CFFA) och det västafrikanska fiskenätverket CAOPA som samarbetar med Svenska Naturskyddsföreingen.

Svenska båtar är med och exploaterar

Västafrikas kuster är en guldgruva för utländska exploatörer och det finns flera svenskägda båtar som opererar här. Bland annat finns här, enligt uppgift, ett antal båtar från Göteborg som när västkustens fiskbestånd blivit så gott som utfiskade, istället väljer att tjäna pengar på att fiska på Västafrikas fiskbestånd. Vissa av båtarna är subventionerade av EU, andra europeiska båtar fiskar olagligt. Resultatet är att de lokala fiskarna får allt mindre fångster och fattigdomen ökar.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta