Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det småskaliga fisket är viktigt både för familjernas försörjning och landets ekonomi. Foto: Naturskyddsföreningen
Västrafrikanska kvinnor i upprop för uthålligt fiske

Kvinnor spelar en viktig roll inom fisketi Västafrika, men är sällan med när beslut fattas. I Västafrika fastnar den mesta fisken i stora, utländska trålar, däribland svenska. Nu säger  fiskekvinnorna ifrån.
Nu lyfter de Västafrikanska fiskekvinnorna fram betydelsen av det småskaliga fisket för att trygga livsmedelsförsörjningen och för att bidra till den nationella ekonomin.
Västafrikanska fiskekvinnor samlades i mars i Guinea Bissau för en workshop i fiskefrågor. I ett skriftligt uttalande betonar de hantverksfiskets roll för att trygga försörjning och för ekonomin, och lyfter utmaningar som överexploatering av fiskebestånd och brist på hållbar förvaltning. Workshopen organiserades av Coalition for Fair Fisheries Arrangements (CFFA) och det västafrikanska fiskenätverket CAOPA som samarbetar med Svenska Naturskyddsföreingen.

Svenska båtar är med och exploaterar

Västafrikas kuster är en guldgruva för utländska exploatörer och det finns flera svenskägda båtar som opererar här. Bland annat finns här, enligt uppgift, ett antal båtar från Göteborg som när västkustens fiskbestånd blivit så gott som utfiskade, istället väljer att tjäna pengar på att fiska på Västafrikas fiskbestånd. Vissa av båtarna är subventionerade av EU, andra europeiska båtar fiskar olagligt. Resultatet är att de lokala fiskarna får allt mindre fångster och fattigdomen ökar.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta