Fler vattendrag i Gävleborg kommer nu att få stärkt skydd. Länsstyrelsen har nämligen beslutat att bilda det största naturreservatet någonsin i länet. " /> Vatten skyddas i Gävleborgs största naturreservat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Hångelån ingår i det nya reservatet. Foto: Länsstyrelsen i Gävleborg
Vatten skyddas i Gävleborgs största naturreservat

Fler vattendrag i Gävleborg kommer nu att få stärkt skydd. Länsstyrelsen har nämligen beslutat att bilda det största naturreservatet någonsin i länet.

Länsstyrelsen har gjort naturreservat av Måndagsskogarna, Stensjön och Åcka, som innebär att över 3100 hektar skyddas. Så mycket skog har aldrig skyddats samtidigt i Gävleborgs län, och där finns även skyddsvärda myrar och åar, exempelvis Hångelån.

– Hela området i Måndagsskogarna är en mosaik av länets natur fint paketerad i ett vackert landskap. Stensjön med sin naturstig är väl värt ett besök. Där får du se hur en naturlig skog ser ut som har påverkats av skogsbrand under flera hundra års tid och följt naturens lagar, säger Robert Ahlberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mer information om naturreservatet hittar du här!

Hjälp till att skydda fler vatten:

Vädjan till sportfiskare: Era påskrifter behövs nu!

Relaterad nyhet från din region
40 minuter sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta