Vattenfall förbättrade fiskväg i Dalälven

En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin)

En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin)

Sportfiskarna rapporterar om ett fall där Vattenfall faktiskt självmant förbättrat en fiskväg i en dammanläggning.
Sportfiskarna: Vid en renovering av luckorna i dammen vid Bredforsen i Dalälven har Vattenfall nu byggt om en existerande men dåligt fungerande fiskväg så att även svagsimmande arter kan passera. Det blir nu möjligt för fisken nedströms dammen att vandra upp mot forsarna i Tyttbo. Det är ett bra första steg mot att öppna upp fiskens vandringsmöjligheter i Dalälven och därigenom förbättra förutsättningarna för både biologisk mångfald och sportfiske.
Det finns ett villkor om fiskväg genom Bredforsendammen. Länsstyrelsen i Uppsala bedömde dock att den ursprungliga fiskvägen från 1970-talet inte fungerade alls för svagsimmande arter och inte heller tillfredsställande för starksimmande arter som öring.
– Jag tog upp frågan om fiskvägens funktion med Vattenfall vid ett tillsynsmöte där vi diskuterade en kommande renovering av luckor i Bredforsendammen. Vattenfall anlitade sedan en konsult som gjorde samma bedömning som Länsstyrelsen. Efter lite diskussioner beslutade Vattenfall mycket glädjande att även fiskvägen skulle byggas om i samband med den planerade luckrenoveringen, berättar Daniel Melin, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.
Den av Vattenfall anlitade konsulten tog sedan fram ett förslag till ombyggnad av fiskvägen som lämnades in som en anmälan om vattenverksamhet tillsammans med den planerade luckrenoveringen. Länsstyrelsen godtog anmälan och arbetena slutfördes under november. Återstående arbete är eventuellt små justeringar av fiskvägen, intrimning av flöden och uppföljning av fiskvägens funktion.
– Vi nu ser fram emot att Vattenfall fortsätter med övriga kraftverk i Dalälven, Vattenfall har själva pekat ut Dalälven som det större vattendrag där de har kraftverk och där det finns störst potential för fiskvandring och återskapande av lek- och uppväxtområden. Detta stämmer även väl överens med HaV:s- och Energimyndighetens strategi för vattenkraften där Dalälven är en av de stora vattenkraftälvar där man ser potential och behov av att skapa fria vandringsvägar, kommenterar Christina Lindhagen, sakkunnig för strömmande vatten på Sportfiskarna.

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...