En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin) En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin)[/caption] " /> Vattenfall förbättrade fiskväg i Dalälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenfall förbättrade fiskväg i Dalälven
En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin)

En del av den förbättrade fiskvägen som nu möjliggör vandring för fler arter. (Foto: Daniel Melin)

Sportfiskarna rapporterar om ett fall där Vattenfall faktiskt självmant förbättrat en fiskväg i en dammanläggning.
Sportfiskarna: Vid en renovering av luckorna i dammen vid Bredforsen i Dalälven har Vattenfall nu byggt om en existerande men dåligt fungerande fiskväg så att även svagsimmande arter kan passera. Det blir nu möjligt för fisken nedströms dammen att vandra upp mot forsarna i Tyttbo. Det är ett bra första steg mot att öppna upp fiskens vandringsmöjligheter i Dalälven och därigenom förbättra förutsättningarna för både biologisk mångfald och sportfiske.
Det finns ett villkor om fiskväg genom Bredforsendammen. Länsstyrelsen i Uppsala bedömde dock att den ursprungliga fiskvägen från 1970-talet inte fungerade alls för svagsimmande arter och inte heller tillfredsställande för starksimmande arter som öring.
– Jag tog upp frågan om fiskvägens funktion med Vattenfall vid ett tillsynsmöte där vi diskuterade en kommande renovering av luckor i Bredforsendammen. Vattenfall anlitade sedan en konsult som gjorde samma bedömning som Länsstyrelsen. Efter lite diskussioner beslutade Vattenfall mycket glädjande att även fiskvägen skulle byggas om i samband med den planerade luckrenoveringen, berättar Daniel Melin, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Den av Vattenfall anlitade konsulten tog sedan fram ett förslag till ombyggnad av fiskvägen som lämnades in som en anmälan om vattenverksamhet tillsammans med den planerade luckrenoveringen. Länsstyrelsen godtog anmälan och arbetena slutfördes under november. Återstående arbete är eventuellt små justeringar av fiskvägen, intrimning av flöden och uppföljning av fiskvägens funktion.
– Vi nu ser fram emot att Vattenfall fortsätter med övriga kraftverk i Dalälven, Vattenfall har själva pekat ut Dalälven som det större vattendrag där de har kraftverk och där det finns störst potential för fiskvandring och återskapande av lek- och uppväxtområden. Detta stämmer även väl överens med HaV:s- och Energimyndighetens strategi för vattenkraften där Dalälven är en av de stora vattenkraftälvar där man ser potential och behov av att skapa fria vandringsvägar, kommenterar Christina Lindhagen, sakkunnig för strömmande vatten på Sportfiskarna.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta