Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenfall på Sportfiskemässan

Vattenfall lanserar sportfiskesajt den 11 april.

Fiskejournalens monter på Sportfiskemässan fick i dag oväntat besök. Representanter från Vattenfall ville berätta om deras nya webbsatsning ”Fiske nära kraftverk”. Vi frågade givetvis om webbsidan kommer att förmedla vilka kraftverk som har fungerande fiskvägar. Svaret var minst sagt förvånande.
Den 11 april lanserar Vattenfall en ”Ny sajt för sportfiskare”. Under Sportfiskemässan i Kista passade representanter från företaget på att marknadsföra sin satsning. I den broschyr Vattenfall delade ut kan man läsa: ”Vattenfall har 92 vattenkraftverk längs flera av Sveriges älvar. Många populära fiskeplatser ligger längs älvar, i närheten av våra kraftverk.”
Vi frågade givetvis mässbesökaren Mikael Rytter från Vattenfall om webbplatsen kommer innehålla information om vilka kraftverk som har fungerande fiskvägar. Han tyckte det var en mycket god idé och tillade något förvånande:
– Ja, för om det inte finns någon fisktrappa är det ju ingen idé att fiska ovanför kraftverket.
Återstår att se om Vattenfall kommer förmedla antalet fungerande fiskvägar vid sina 92 kraftverk när webbplatsen lanseras.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta