Fiskejournalen och Sportfiskarna har uppmanat alla fiskevänner att skriva på kampanjen som ska stötta EU:s vattendirekt. Det var många som lyssnade – väldigt många faktiskt. " /> Vattenkampanjen den tredje största i EU:s historia | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Vårt vatten är värt att vårda. Foto: Gunnar Westrin
Vattenkampanjen den tredje största i EU:s historia

Fiskejournalen och Sportfiskarna har uppmanat alla fiskevänner att skriva på kampanjen som ska stötta EU:s vattendirekt. Det var många som lyssnade – väldigt många faktiskt.

– Det kom in drygt 5 000 namnunderskrifter den veckan vi (tillsammans med bland annat WWF Sverige) körde olika insatser för kampanjen. Insamlingen är enligt uppgifter från kampanjledningen därmed den tredje största i EU:s historia, berättar Bengt Olsson på Sportfiskarna.

En positiv sak är att kampanjen nu förlängts till den 11 mars på grund av att EU förlängt den period då man kan ta in synpunkter från vanliga EU-medborgare. Här hittar du mer information kring den.

– Kampanjen fortsätter alltså en vecka till, och det är inte omöjligt att kampanjen kan nå 400 000 underskrifter totalt, säger en förhoppningsfull Bengt Olsson.

Skriv på här du också – om du inte redan gjort det!

Läs om andra kampanjer:

Slutsnackat – storsatsning för att köpa onödiga kraftverk

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta