”Vattenkraft är vår mest miljövänliga energikälla”

– Jag har väldigt svårt att se vad kraftverket kommer att förstöra, säger Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening.

Lungsjöån rinner genom dalakommunerna Rättvik, Leksand och Falun. I en fors i närheten av Enviken vill Håbo Vindkraft anlägga ett vattenkraftverk. Detta upprör miljövänner som anser att en byggnation skulle skada naturen mer än den gör nytta. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson, Svensk Vattenkraftförening, för att driva frågan. Han anser att man bygger vattenkraft för miljöns skull.
Håbo vindkraft låter kanske som ett bra alternativ för den som skall välja el, men Fiskejournalen vill hissa tydlig varningsflagg. I Lungsjöån vill man med rent lögnaktiga argument sätta tänderna i en fors omgiven av rödlistade arter. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening som konsult. Han påstår i en intervju med Sveriges Television att vattenkraft är ”vår mest miljövänliga energikälla”. Walter ställer sig även frågande till påståenden om att kraftverkets negativa effekter.
– Jag har väldigt svårt att se vad vattenkraftverket kommer att förstöra, säger Walter till Sveriges Television.
I intervjun skickar han även en fråga till Naturskyddsföreningen med frågan om ”de kan garantera att miljön kommer att ta skada”.
När Fiskejournalen kontaktar Rolf Lundqvist, Naturskyddsföreningen Dalarna, tycker han att Walters fråga låter mycket märklig. Han konstaterar att forsen som finns i dag kommer ersättas med en damm, tub och turbin.
– Vilka arter överlever det? frågar han sig.
Under ett informationsmöte som anordnades av Håbo Vindkraft, framkom att byggnationsplanerna innefattar en kilometerlång tub och en stäcka på över två kilometer som blir kraftigt påverkad. Håbo Vindkraft skall nu skriva en miljökonsekvensanalys som sedan skall bedömas av mark och miljödomstolen.
Vill du läsa mer om elcertifikatsystemet och vattenkraft? Klicka här.
Här kan du se inslaget i Sveriges Television.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...