Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Vattenkraft är vår mest miljövänliga energikälla"

– Jag har väldigt svårt att se vad kraftverket kommer att förstöra, säger Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening.

Lungsjöån rinner genom dalakommunerna Rättvik, Leksand och Falun. I en fors i närheten av Enviken vill Håbo Vindkraft anlägga ett vattenkraftverk. Detta upprör miljövänner som anser att en byggnation skulle skada naturen mer än den gör nytta. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson, Svensk Vattenkraftförening, för att driva frågan. Han anser att man bygger vattenkraft för miljöns skull.
Håbo vindkraft låter kanske som ett bra alternativ för den som skall välja el, men Fiskejournalen vill hissa tydlig varningsflagg. I Lungsjöån vill man med rent lögnaktiga argument sätta tänderna i en fors omgiven av rödlistade arter. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening som konsult. Han påstår i en intervju med Sveriges Television att vattenkraft är ”vår mest miljövänliga energikälla”. Walter ställer sig även frågande till påståenden om att kraftverkets negativa effekter.
– Jag har väldigt svårt att se vad vattenkraftverket kommer att förstöra, säger Walter till Sveriges Television.
I intervjun skickar han även en fråga till Naturskyddsföreningen med frågan om ”de kan garantera att miljön kommer att ta skada”.
När Fiskejournalen kontaktar Rolf Lundqvist, Naturskyddsföreningen Dalarna, tycker han att Walters fråga låter mycket märklig. Han konstaterar att forsen som finns i dag kommer ersättas med en damm, tub och turbin.
– Vilka arter överlever det? frågar han sig.

Under ett informationsmöte som anordnades av Håbo Vindkraft, framkom att byggnationsplanerna innefattar en kilometerlång tub och en stäcka på över två kilometer som blir kraftigt påverkad. Håbo Vindkraft skall nu skriva en miljökonsekvensanalys som sedan skall bedömas av mark och miljödomstolen.
Vill du läsa mer om elcertifikatsystemet och vattenkraft? Klicka här.
Här kan du se inslaget i Sveriges Television.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta