Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Vattenkraft är vår mest miljövänliga energikälla"

– Jag har väldigt svårt att se vad kraftverket kommer att förstöra, säger Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening.

Lungsjöån rinner genom dalakommunerna Rättvik, Leksand och Falun. I en fors i närheten av Enviken vill Håbo Vindkraft anlägga ett vattenkraftverk. Detta upprör miljövänner som anser att en byggnation skulle skada naturen mer än den gör nytta. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson, Svensk Vattenkraftförening, för att driva frågan. Han anser att man bygger vattenkraft för miljöns skull.
Håbo vindkraft låter kanske som ett bra alternativ för den som skall välja el, men Fiskejournalen vill hissa tydlig varningsflagg. I Lungsjöån vill man med rent lögnaktiga argument sätta tänderna i en fors omgiven av rödlistade arter. Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening som konsult. Han påstår i en intervju med Sveriges Television att vattenkraft är ”vår mest miljövänliga energikälla”. Walter ställer sig även frågande till påståenden om att kraftverkets negativa effekter.
– Jag har väldigt svårt att se vad vattenkraftverket kommer att förstöra, säger Walter till Sveriges Television.
I intervjun skickar han även en fråga till Naturskyddsföreningen med frågan om ”de kan garantera att miljön kommer att ta skada”.
När Fiskejournalen kontaktar Rolf Lundqvist, Naturskyddsföreningen Dalarna, tycker han att Walters fråga låter mycket märklig. Han konstaterar att forsen som finns i dag kommer ersättas med en damm, tub och turbin.
– Vilka arter överlever det? frågar han sig.

Under ett informationsmöte som anordnades av Håbo Vindkraft, framkom att byggnationsplanerna innefattar en kilometerlång tub och en stäcka på över två kilometer som blir kraftigt påverkad. Håbo Vindkraft skall nu skriva en miljökonsekvensanalys som sedan skall bedömas av mark och miljödomstolen.
Vill du läsa mer om elcertifikatsystemet och vattenkraft? Klicka här.
Här kan du se inslaget i Sveriges Television.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta