" /> Vattenkraft direkt i mobilen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
WaterLily kan få mobilens batterisymbol att lysa grönt. Foto: WaterLily
Vattenkraft direkt i mobilen

Genom att stoppa ner en WaterLily i rinnande vatten kan mobiltelefoner och andra USB-enheter laddas på några timmar. Ligger vattnet stilla finns andra alternativ – även svaga vindar kan få turbinen att snurra. 

I vildmarken är det ofta svårt att undvika urladdade batterier i både kameror och mobiltelefoner. Men med en WaterLily ska det inte krävas mer än en vattenhastighet på 8 km/h för att utvinna 25 watt. Lika stor effekt kan fås i en lätt vindbris på 3 meter i sekunden. Med en USB-kabel kan därmed en mobil laddas på några timmar.

Turbinen WaterLily levereras med ett batteripack på 2600 mAh och kostar 160 dollar.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/enjoy.science/videos/698952280452652/”]

Läs mer om produkten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta