Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Är vattenkraften så klimatmässigt hållbar som det påstås? Nej, inte enligt professor Christer Nilsson. Foto: Jeni Brumat
Vattenkraft döms ut: "Kan vara värre än kol för klimatet"

Vattenkraften ifrågasätts allt mer som hållbar och klimatvänlig energikälla. Förutom att EU-kommissionen inte anser att vattenkraft längre ska klassas som hållbar, så pekar nu studier på att vattenkraften frigör stora mängder växthusgaser.

Det är Sveriges Natur som publicerar ett stort reportage kring vattenkraft som klimatvänlig energikälla – eller snarare att den inte skulle vara det.

Enligt dem pekar flera forskningsrapporter från ansedda universitet på att vattenkraften under vissa omständigheter till och med kan vara värre för klimatet än vad kolkraft är.
”Detta beror på att organiskt material bryts ner till koldioxid och metangas. När en damm fylls med vatten hamnar skog och annan vegetation under ytan och omvandlas så småningom till växthus­gaser när vegetationen bryts ner. Det kol som tidigare har funnits lagrat i växterna kommer då att frigöras”, förklaras det.

Sveriges Natur har även intervjuat Christer Nilsson, professor emeritus i ekologi vid Umeå universitet, och han är tydlig med sitt ifrågasättande av vattenkraften.

– Det klokaste man kan göra är att låta bli att bygga ut vattenkraften. Det är mer hållbart att satsa på förnybara energi­källor som sol och vind, säger han.

Christer Nilsson poängterat också att vattenkraften har fler andra negativa effekter, exempelvis på lokala ekosystem och att lokalbefolkningen vid storskaliga projekt kan tvingas flytta.
Här kan du läsa hela reportaget.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta