Vattenkraft i blåsväder

Högsta domstolen avgör om Älggårdsbäcken åter skall få kontakt med Ångermanälven.

När kraftverken Lasele, Storfinnforsen och Kilforsen byggdes på 1950- och 60-talen täpptes de sista 80 metrarna av Älggårdsbäcken igen av sprängsten. Vattenfall fick då enligt dom skyldigheten att för all framtid sköta en så kallad grunddamm i Älggårdsbäcken. När Vattenfall upptäckte att ”någon rivit dammen” bad man att få slippa underhållet.
– Tanken med dammen var att de öringar som efter tilltäppningen blev instängda skulle få en större areal att leva på, berättar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
För några år sedan skickade Vattenfall en begäran om att få slippa åtgärden, sedan man upptäckt att ”någon tydligen rivit ut” grunddammen. Samtliga yttranden, från Länsstyrelsen, Sollefteå kommun, Älvräddarna och Näsåkers fiskevårdsområdesförening yrkade att de skulle slippa dammen, men istället åläggas att återställa de sista 80 metrarna för att återupprätta kontakten mellan bäcken och Ångermanälven.
Vattenfall vägrade att lyssna på detta utan ville istället ge Lasele Fiskevårdsområdesförening 100 000 kronor för fiskevårdsåtgärder. Miljödomstolen valde att lyssna till Vattenfall.
– De slipper åtgärda, de slipper kravet på grunddammen och domstolen dömde att de skulle betala 100 000 kronor till Lasele FVO, säger Christer Borg.
Lasele och Näsåkers FVO samt Älvräddarna överklagade till Miljööverdomstolen, men har inte fått prövningstillstånd. Nu går Älvräddarna vidare med ärendet till Högsta domstolen.
Här kan du läsa mer om vattenkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...