Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraft i blåsväder

Högsta domstolen avgör om Älggårdsbäcken åter skall få kontakt med Ångermanälven.

När kraftverken Lasele, Storfinnforsen och Kilforsen byggdes på 1950- och 60-talen täpptes de sista 80 metrarna av Älggårdsbäcken igen av sprängsten. Vattenfall fick då enligt dom skyldigheten att för all framtid sköta en så kallad grunddamm i Älggårdsbäcken. När Vattenfall upptäckte att ”någon rivit dammen” bad man att få slippa underhållet.
– Tanken med dammen var att de öringar som efter tilltäppningen blev instängda skulle få en större areal att leva på, berättar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
För några år sedan skickade Vattenfall en begäran om att få slippa åtgärden, sedan man upptäckt att ”någon tydligen rivit ut” grunddammen. Samtliga yttranden, från Länsstyrelsen, Sollefteå kommun, Älvräddarna och Näsåkers fiskevårdsområdesförening yrkade att de skulle slippa dammen, men istället åläggas att återställa de sista 80 metrarna för att återupprätta kontakten mellan bäcken och Ångermanälven.
Vattenfall vägrade att lyssna på detta utan ville istället ge Lasele Fiskevårdsområdesförening 100 000 kronor för fiskevårdsåtgärder. Miljödomstolen valde att lyssna till Vattenfall.

– De slipper åtgärda, de slipper kravet på grunddammen och domstolen dömde att de skulle betala 100 000 kronor till Lasele FVO, säger Christer Borg.
Lasele och Näsåkers FVO samt Älvräddarna överklagade till Miljööverdomstolen, men har inte fått prövningstillstånd. Nu går Älvräddarna vidare med ärendet till Högsta domstolen.
Här kan du läsa mer om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta