Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraft i blåsväder

Högsta domstolen avgör om Älggårdsbäcken åter skall få kontakt med Ångermanälven.

När kraftverken Lasele, Storfinnforsen och Kilforsen byggdes på 1950- och 60-talen täpptes de sista 80 metrarna av Älggårdsbäcken igen av sprängsten. Vattenfall fick då enligt dom skyldigheten att för all framtid sköta en så kallad grunddamm i Älggårdsbäcken. När Vattenfall upptäckte att ”någon rivit dammen” bad man att få slippa underhållet.
– Tanken med dammen var att de öringar som efter tilltäppningen blev instängda skulle få en större areal att leva på, berättar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
För några år sedan skickade Vattenfall en begäran om att få slippa åtgärden, sedan man upptäckt att ”någon tydligen rivit ut” grunddammen. Samtliga yttranden, från Länsstyrelsen, Sollefteå kommun, Älvräddarna och Näsåkers fiskevårdsområdesförening yrkade att de skulle slippa dammen, men istället åläggas att återställa de sista 80 metrarna för att återupprätta kontakten mellan bäcken och Ångermanälven.
Vattenfall vägrade att lyssna på detta utan ville istället ge Lasele Fiskevårdsområdesförening 100 000 kronor för fiskevårdsåtgärder. Miljödomstolen valde att lyssna till Vattenfall.

– De slipper åtgärda, de slipper kravet på grunddammen och domstolen dömde att de skulle betala 100 000 kronor till Lasele FVO, säger Christer Borg.
Lasele och Näsåkers FVO samt Älvräddarna överklagade till Miljööverdomstolen, men har inte fått prövningstillstånd. Nu går Älvräddarna vidare med ärendet till Högsta domstolen.
Här kan du läsa mer om vattenkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta