Christer Borg från Älvräddarna ger perspektiv på de svåra vattenkraftsfrågorna. Foto: Emma Milder
Christer Borg från Älvräddarna ger perspektiv på de svåra vattenkraftsfrågorna. Foto: Emma Milder[/caption]Säveåns Flugfiskesällskap och Älvräddarna arrangerar kvällen ”Vattenkraften förr nu och i framtiden” på Sjölyckan den 4 februari. " /> Vattenkraften förr, nu och i framtiden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vattenkraften förr, nu och i framtiden

Christer Borg från Älvräddarna ger perspektiv på de svåra vattenkraftsfrågorna. Foto: Emma Milder


Christer Borg från Älvräddarna ger perspektiv på de svåra vattenkraftsfrågorna. Foto: Emma Milder

Säveåns Flugfiskesällskap och Älvräddarna arrangerar kvällen ”Vattenkraften förr nu och i framtiden” på Sjölyckan den 4 februari.
Som lax- och havsöringsfiskare är det viktigt att ha en väl grundad uppfattning om vattenkraft och dess påverkan på våra vattendrag. Vattenkraften är idag ett av de enskilt största hoten mot våra vandrande fiskar, men då frågan är komplex, gäller det att vara insatt för att kunna föra de vandrande fiskarnas talan.
På onsdag kommer Christer Borg från Älvräddana och Fiskevårdsnätverket i Göteborg att prata vattenkraft i Sportfiskarnas lokal, Sjölyckan i Skatås, Göteborg. Såväl ett historiskt perspektiv som nutid och framtid kommer att beröras. Föredraget är gratis och börjar klockan 19.00.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta