Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraftens kryphål tätas

Miljöminister Lena Ek utreder ett starkare rättsligt skydd av älvarna. (Foto: Morgan Fihn)

Vid gårdagens sammanträde beslutade regeringen att utreda ett starkare skydd av svenska älvar och vattendrag. Syftet är att sätta ett effektivt stopp för vattenkraftsutbyggnad. Detta rapporterar tidningen Miljöaktuellt i sin nätupplaga.
– Genom dagens beslut vill regeringen säkerställa ett väl fungerande skydd mot utbyggnad och ändrad vattenföring i våra ur skyddssynpunkt viktigaste vattendrag, säger miljöminister Lena Ek.
Enligt Miljöaktuellt innebär uppdraget en komplettering av Miljöbalkens fjärde kapitel – med en bestämmelse som innehåller ett uttryckligt förbud mot vattenkraftsutbyggnad i nationalälvar och andra särskilt skyddsvärda vatten.
Läs mer här.
Vill du läsa fler notiser om vattenkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta