Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraftens kryphål tätas

Miljöminister Lena Ek utreder ett starkare rättsligt skydd av älvarna. (Foto: Morgan Fihn)

Vid gårdagens sammanträde beslutade regeringen att utreda ett starkare skydd av svenska älvar och vattendrag. Syftet är att sätta ett effektivt stopp för vattenkraftsutbyggnad. Detta rapporterar tidningen Miljöaktuellt i sin nätupplaga.
– Genom dagens beslut vill regeringen säkerställa ett väl fungerande skydd mot utbyggnad och ändrad vattenföring i våra ur skyddssynpunkt viktigaste vattendrag, säger miljöminister Lena Ek.
Enligt Miljöaktuellt innebär uppdraget en komplettering av Miljöbalkens fjärde kapitel – med en bestämmelse som innehåller ett uttryckligt förbud mot vattenkraftsutbyggnad i nationalälvar och andra särskilt skyddsvärda vatten.
Läs mer här.
Vill du läsa fler notiser om vattenkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta