[/caption] " /> Vattenkraftverk – en dödsfälla för laxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraftverk – en dödsfälla för laxen

Den svenska laxen håller på att dö ut, men politikerna låter vattenkraft och överfiske stå i vägen för återhämtning av bestånden. (Foto: Svt)

Vattenkraften har hyllats för sina miljömässiga förtjänster. En förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Men det finns en baksida. För den svenska vildlaxen är kraftanläggningarna rena dödsfällorna. Enligt Svt:s Uppdrag granskning finns endast 100 fiskevägar i de 2100 kraftverk som finns i Sverige.
Nästan alla svenska älvar och åar är utbyggda för vattenkraft. Men enligt Svt:s Uppdrag granskning är det bara 100 av 2100 kraftverk som har en fungerade fiskväg för uppvandring – en väg som ger laxen och andra fiskar som ål och havsöring fri passage förbi anläggningarna.

Utan fiskväg kan laxen inte nå lekområdena uppströms kraftverket, och kan laxen inte leka (reproducera sig) riskerar älvens laxstam att dö ut – något som redan skett i många svenska älvar.
Och problemen blir ännu värre, av de få fiskvägar som finns i Östersjöälvarna är det enligt Uppdrag granskning bara en handfull fiskvägar som fungerar bra även för nedvandring. Så när laxungarna ska vandra ner för älven till havet, blir många av dem fiskfärs i kraftverkens turbiner.
– Jag tycker det är en skandal. Det som folk inte tänker på är att när vi får igång de här ekosystemen skulle det ge grunden för turistnäring i glesbygden, säger Christer Borg, ordförande i organisationen Älvräddarna.
Läs hela artikeln här.

På vår sida Engagera dig kan du läsa mer och skicka ett brev till Erlandsson med vårt webbformulär.
Missa inte tidigare notiser.
Titta på Svt:s Uppdrag granskning.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta