Vattenprover från Jämtlab visar för högt pH

Elritsa

Den försurningskänsliga elritsan vill helst ha stabila pH-värden runt 7- 7,5. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Det mest anlitade laboratoriet för kalkeffektsuppföljning från landets länsstyrelser kan visa upp till 0,35 enheter för höga pH-värden. Med redan väldigt krympta marginaler för kalkningen kan detta innebära att pH-målen underskrids vid högflöden och att försurningskänsliga organismer därmed skadas.
Johan Alström på Miljöanalysenheten vid Länsstyrelsen i Västerbottens län hade lagt märke till att vattenproverna som analyserats vid Jämtlab visade misstänkt höga pH-värden i förhållande till alkalinitet. Vid kontroll i år med vattenprover tagna vid samma tillfälle men analyserade på SLU visade dessa prover på pH värden som låg omkring 0,2 pH enheter lägre. Överskattningen av pH i proverna från Jämtlab har visat sig variera från vad som kan anses försumbart upp till 0,35 pH-enheter som mest.
Skillnaden mellan laboratorierna beror sannolikt på att hanteringen vid Jämtlab orsakar en större avgång av kolsyra. På SLU sker analys av pH i ett slutet system. Vid Jämtlab används ett konventionellt förfarande där vattenproven hälls ur provflaskorna och analysen sker i öppna behållare. En jämförelse med äldre data visade att ungefär samma överskattning av pH förekom för vattenprober från länsstyrelsen i Västerbotten när vattenproven analyserades vid laboratoriet ALcontrol och på länsstyrelsens eget lab.
– pH är en besvärlig parameter att analysera. Provtagning, transport och hantering av vattenprover innebär en risk för avgång av kolsyra och därmed en överskattning av pH. Det viktiga nu är att samlade åtgärder vidtas så att alla länsstyrelser får en korrekt och enhetlig kalkeffektsuppföljning, säger Johan Ahlström.
pH är den viktigaste parametern för att bedöma hur djur och växter påverkas i försurade och kalkade vatten. De vattenkemiska målen vid kalkning anges till tre pH-nivåer i form av 5,6, 6,0 och 6,2. Målen är kopplade till de olika arter som kalkningen avser att skydda. Den försurningskänsliga laxen har exempelvis pH 6,0 som vattenkemiskt mål. Det räcker att pH-värdet sänks till kritiska nivåer vid ett tillfälle för att skador ska uppstå på försurningskänsliga organismer.
Överskattningen av pH är ett allvarligt problem. Ett pH-värde på 6,1 kan egentligen vara 5,9. Därmed kan en otillräcklig kalkning felaktigt tolkas som väl fungerande. Efter många års optimerande bedrivs kalkningen med små marginaler. pH vid högflöde är därmed anpassat för att ligga strax över pH-målet. Med utgångspunkt i överskattat pH i vattenprover kan det därmed vara ganska många kalkningar där pH-målet i praktiken underskrids.
Jämtlab i Östersund, som drivs av Länsstyrelsen i Jämtlands län, analyserar vattenprover för kalkeffektsuppföljning från 11 län. Jämtlab utför årligen omkring 15 000-16 000 analyser av vattenprover från omkring 5000 lokala provtagningspunkter.
– Vi är väl medvetna om problematiken med överskattade pH-värden i vattenprover. Vi ser gärna ett samlat grepp från Havs- och vattenmyndigheten för hur vi ska åtgärda problemet och minska riskerna för att pH-målen underskrids, säger Börje Granath, kvalitetsansvarig på Jämtlab.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...