Hela samhället kan vinna på att man får fria vandringsvägar och högre biologisk mångfald, då det gynnar naturturismen. Foto: Magnus Ström[/caption]Fria vandringsvägar skapar nya arbetstillfällen. Det menar Älvräddarna och flera svenska ekoturismföretag. " /> Vattenutredning kan skapa arbetstillfällen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Vattenutredning kan skapa arbetstillfällen

Hela samhället kan vinna på att man får fria vandringsvägar och högre biologisk mångfald, då det gynnar naturturismen. Foto: Magnus Ström


Hela samhället kan vinna på att man får fria vandringsvägar och högre biologisk mångfald, då det gynnar naturturismen. Foto: Magnus Ström

Fria vandringsvägar skapar nya arbetstillfällen. Det menar Älvräddarna och flera svenska ekoturismföretag.
Direktiv från EU och en statlig utredning öppnar för en banbrytande omprövning av hur våra strömmande vatten ska förvaltas. Det i sin tur kan ge fria vandringsvägar för fisk, högre biologisk mångfald, bättre sportfiske och unika möjligheter för tusentals nya jobb och större exportintäkter inom svensk fisketurism. Det menar Christer Borg från Älvräddarna, som stöttas av flera företag som ingår i ”Naturens bästa” och Ekoturismföreningen.

Naturens bästa
Naturens bästa är en kvalitetsmärkning för ansvarsfull upplevelseturism i naturen i Sverige, det som internationellt ofta kallas för ekoturism.
Det är ekoturismföreningen som håller i märkningen och de håller på att samla alla Sveriges främsta naturresearrangörer och deras produkter. Det finns redan 53 sportfiskearrangörer som är anslutna och föreningen hoppas på ännu fler.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta