Vd för kraftbolag försvarar obefintliga fiskvägar

Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, visste inte att hans bolag saknar fiskvägar i samtliga av deras anläggningar. (Bild/källa: Svt Play)

I Uppdrag granskning, onsdag 21 november, visades hur laxar fångas och dör i en torrlagd älvfåra orsakad av kraftbolaget Skellefteå kraft. Kraftbolaget fick hårt kritik och i går försvarade Gunnar Eikeland, vd för Skellefteå kraft, bolagets agerande – i inte allt för trovärdiga ordalag. Något som snabbt fick reaktioner i sociala medier.
Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, ville gärna förklara vattenkraften som något positivt för att hålla tillbaks den globala uppvärmningen och benämnde vattenkraftens miljöpåverkan som ”av lokalt negativ karaktär”.
Detta fick snabbt sakkunniga att reagera, inte minst på sociala medier. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger skrev såhär på Twitter.
”Orimligt att kalla vattenkraftens negativa effekter på biologisk mångfald för ”lokala miljöeffekter”. Påverkar arter o ekosystem globalt.”
När Uppdrag granskning sedan frågar vd:n Eikeland om hur många av bolagets anläggningar som har fiskväg, svarar han att han inte vet. Detta uppfattar många som bevis på stor likgiltighet och en märklig okunskap. Hans bolag Skellefteå kraft har blivit ansatta av hård kritik i såväl Svt:s Uppdrag granskning som i programmets efterdyningar – och att en vd inte förser sig med kunskap om kärnan i problemet kan tyckas slående.

Vill du veta mer om vattenkraft och de negativa konsekvenserna som följer i dess fotspår – läs mer på sportfiskarna.se eller alvraddarna.se.
Här kan du se inslaget där Skellefteå kraft:s vd uttalar sig om fiskvägar och vattenkraft. Spola fram till 49:57 minuter.
Läs mer om hur du kan påverka östersjölaxens situation på vår sida Engagera dig.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...