[/caption] " /> Vd för kraftbolag försvarar obefintliga fiskvägar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vd för kraftbolag försvarar obefintliga fiskvägar

Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, visste inte att hans bolag saknar fiskvägar i samtliga av deras anläggningar. (Bild/källa: Svt Play)

I Uppdrag granskning, onsdag 21 november, visades hur laxar fångas och dör i en torrlagd älvfåra orsakad av kraftbolaget Skellefteå kraft. Kraftbolaget fick hårt kritik och i går försvarade Gunnar Eikeland, vd för Skellefteå kraft, bolagets agerande – i inte allt för trovärdiga ordalag. Något som snabbt fick reaktioner i sociala medier.
Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, ville gärna förklara vattenkraften som något positivt för att hålla tillbaks den globala uppvärmningen och benämnde vattenkraftens miljöpåverkan som ”av lokalt negativ karaktär”.
Detta fick snabbt sakkunniga att reagera, inte minst på sociala medier. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger skrev såhär på Twitter.
”Orimligt att kalla vattenkraftens negativa effekter på biologisk mångfald för ”lokala miljöeffekter”. Påverkar arter o ekosystem globalt.”
När Uppdrag granskning sedan frågar vd:n Eikeland om hur många av bolagets anläggningar som har fiskväg, svarar han att han inte vet. Detta uppfattar många som bevis på stor likgiltighet och en märklig okunskap. Hans bolag Skellefteå kraft har blivit ansatta av hård kritik i såväl Svt:s Uppdrag granskning som i programmets efterdyningar – och att en vd inte förser sig med kunskap om kärnan i problemet kan tyckas slående.

Vill du veta mer om vattenkraft och de negativa konsekvenserna som följer i dess fotspår – läs mer på sportfiskarna.se eller alvraddarna.se.
Här kan du se inslaget där Skellefteå kraft:s vd uttalar sig om fiskvägar och vattenkraft. Spola fram till 49:57 minuter.
Läs mer om hur du kan påverka östersjölaxens situation på vår sida Engagera dig.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta