[/caption] " /> Vd för kraftbolag försvarar obefintliga fiskvägar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vd för kraftbolag försvarar obefintliga fiskvägar

Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, visste inte att hans bolag saknar fiskvägar i samtliga av deras anläggningar. (Bild/källa: Svt Play)

I Uppdrag granskning, onsdag 21 november, visades hur laxar fångas och dör i en torrlagd älvfåra orsakad av kraftbolaget Skellefteå kraft. Kraftbolaget fick hårt kritik och i går försvarade Gunnar Eikeland, vd för Skellefteå kraft, bolagets agerande – i inte allt för trovärdiga ordalag. Något som snabbt fick reaktioner i sociala medier.
Vd:n för Skellefteå kraft, Gunnar Eikeland, ville gärna förklara vattenkraften som något positivt för att hålla tillbaks den globala uppvärmningen och benämnde vattenkraftens miljöpåverkan som ”av lokalt negativ karaktär”.
Detta fick snabbt sakkunniga att reagera, inte minst på sociala medier. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger skrev såhär på Twitter.
”Orimligt att kalla vattenkraftens negativa effekter på biologisk mångfald för ”lokala miljöeffekter”. Påverkar arter o ekosystem globalt.”
När Uppdrag granskning sedan frågar vd:n Eikeland om hur många av bolagets anläggningar som har fiskväg, svarar han att han inte vet. Detta uppfattar många som bevis på stor likgiltighet och en märklig okunskap. Hans bolag Skellefteå kraft har blivit ansatta av hård kritik i såväl Svt:s Uppdrag granskning som i programmets efterdyningar – och att en vd inte förser sig med kunskap om kärnan i problemet kan tyckas slående.

Vill du veta mer om vattenkraft och de negativa konsekvenserna som följer i dess fotspår – läs mer på sportfiskarna.se eller alvraddarna.se.
Här kan du se inslaget där Skellefteå kraft:s vd uttalar sig om fiskvägar och vattenkraft. Spola fram till 49:57 minuter.
Läs mer om hur du kan påverka östersjölaxens situation på vår sida Engagera dig.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta