Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vecka för Västerhavet

Snart är det dags för Västerhavsveckan. En årligt återkommande temavecka för havsmiljön. Här finns fantastiskt mycket att se och lära, på lek och stort allvar.
Förra våren fick vi  vårsill i Marstrandsbukten för första gången på 14 år. Den fiskar man bara lite försiktigt, om den stanna och leker här kommer också torsk och annan fisk. Men en natt kom de stora fiskeskeppen från göteborgstrakten och svepte med sig hela stimmet. Marstrandsbukten blev lika tom som den varit.”
Så skriver författaren Birgitta Stenberg i inledningen till årets program för Västerhavsveckan. Hon säger det vi alla vet, att vi skövlar och förstör livets självaste ursprung – havet. Men under denna inspirerande temavecka  kan vi se och lära oss mer om Västerhavet. Allt ifrån hajsläpp till ostronsafari och makrillfiske erbjuds. Denna ovanligt långa vecka håller på under perioden 29 juni-10 juli.
Västerhavsveckan 2011 är ett initiativ av Västra Götalandsregionens miljönämnd.
Mer info hittar du HÄR
Anders Nicander

Västerhavsveckan bjuder aktiviteter från Göteborg till Strömstad och nästan allt är gratis. (Foto: Ander Nicander)

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta