Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vecka för Västerhavet

Snart är det dags för Västerhavsveckan. En årligt återkommande temavecka för havsmiljön. Här finns fantastiskt mycket att se och lära, på lek och stort allvar.
Förra våren fick vi  vårsill i Marstrandsbukten för första gången på 14 år. Den fiskar man bara lite försiktigt, om den stanna och leker här kommer också torsk och annan fisk. Men en natt kom de stora fiskeskeppen från göteborgstrakten och svepte med sig hela stimmet. Marstrandsbukten blev lika tom som den varit.”
Så skriver författaren Birgitta Stenberg i inledningen till årets program för Västerhavsveckan. Hon säger det vi alla vet, att vi skövlar och förstör livets självaste ursprung – havet. Men under denna inspirerande temavecka  kan vi se och lära oss mer om Västerhavet. Allt ifrån hajsläpp till ostronsafari och makrillfiske erbjuds. Denna ovanligt långa vecka håller på under perioden 29 juni-10 juli.
Västerhavsveckan 2011 är ett initiativ av Västra Götalandsregionens miljönämnd.
Mer info hittar du HÄR
Anders Nicander

Västerhavsveckan bjuder aktiviteter från Göteborg till Strömstad och nästan allt är gratis. (Foto: Ander Nicander)

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta