Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Veckans snackis: Var det en stor mal eller inte i Svartån?

Stadsnära djurliv engagerar – och inte minst om det omgärdas av ett mystiskt skimmer. Flera medier rapporterar nu om en händelse i Örebro, där en stor mal kan ha fångats på film i centrala Örebro.

Här syns varelsen i ytan. Foto: Sofia Lindholm/Från TV4

Det var Sofia Lindholm som upptäckte något stort i vattenytan när hon var på väg till jobbet, och hon tog upp mobilen för att filma skepnaden. TV4 plockade upp hennes video, och sedan var de vilda spekulationerna i gång. Folk har gissat på både tång, gädda och mal, och mycket tyder på att det sistnämnda är rätt svar. Åtminstone enligt Världsnaturfonden WWF:s expert Tom Arnbom, som säger att det dessutom är ett ovanligt stort exemplar.

Under de senaste åren har det med jämna mellanrum kommit in fångstrapporter av malar till Fiskejournalen, och trenden pekar på att den bli allt vanligare i främst sydvästra landet.

Här kan du se videon och göra en bedömning själv. Är det en mal eller inte?

Relaterad nyhet från din region
55 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta