Annons
Veckans tips: Få snabbt grepp om "nappen" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Hoppet finns att det ska börja forsa vatten i torrfåror igen. Här Blåsjöälven som det ser ut vid dammen i LillBlåsjön. Foto: Privat
Veckans tips: Få snabbt grepp om ”nappen”

Bakom kulisserna har nu den största miljöprövningen i svenska historien påbörjats, den så kallade ”nappen”. Det handlar om att den svenska vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor, vilket kommer att påverka det svenska sportfisket i stor utsträckning.

Den Nationella planen för överprövning av vattenkraften, även kallad ”nappen”, har knappt hunnit påbörjas innan den orsakat både protester och juridiska initiativ. Älvräddarna har exempelvis överklagat regeringens beslut om planen till Högsta förvaltningsdomstolen, eftersom de anser att den står i direkt strid med EU-rätten.
Det första vattensystem som ska prövas är Ljungan, och utfallet där kan bli vägledande för hela den fortsatta planen. Rädslan finns hos miljövänner, sportfiskare och fiskevårdsområden att kraftverksbranschen i stor utsträckning ska slippa göra miljöåtgärder. Sportfiskarnas sakkunniga Christina Lindhagen har skrivit en sammanfattning om NAP på deras hemsida, som ni hittar här.

Även Sveriges Radios program Klotet har ägnat ett helt avsnitt åt just ”nappen”, där de reder ut begreppen och belyser situationen från både perspektiven. Vi uppmuntrar er att lyssna eftersom det ger en bra sammanfattning av förutsättningarna. Även Älvräddarna kommer tills tals. Här hör du programmet!

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta