[/caption] " /> Vege å får fiskevård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vege å får fiskevård

Döda fiskar flöt upp i Boserupsbäcken i början av oktober. Bäcken är ett biflöde till den hårt drabbade Vege å i nordvästra Skåne. (Foto: Fredrik Lundblad)

Findus, Vegeåns Vattendragsförbund och regionala sportfiskare inleder ett fiskevårdsprojekt för främjandet av sportfisket och fiskereproduktionen i Vegeåområdet.
Findus värnar om åns framtid och engagerar sig till stöd för fiskevården och åns framtida status. Findus donerar samtidigt en miljon kronor till stöd för projektets genomförande. Detta skriver företaget i ett pressmeddelande.
En fiskevårdsplan kommer att upprättas som ska ligga till grund för de åtgärder som beslutas och genomförs. Arbetsgruppen kommer att bestå av representanter från Vegeåns Vattendragsförbund, Vegeåns Fiskevårdsområde, Ekeby Sportfiskeklubb, Findus samt den externa rådgivaren Fredrik Lundblad. Fiskevårdsplanen kommer att presenteras i samband med Vattenseminariet som arr
Stefan von Geijer, Ordförande i Vegeåns Fiskevårdsområde välkomnar samarbetet.

– Findus har genom sin generösa donation tagit ett viktigt steg för en bättre miljö inom Vegeå. Detta till stort gagn för fiskevården, boende längs ån och alla naturälskare som utnyttjar ån i olika sammanhang, säger Stefan von Geijer.
Fredrik Lundblad, fiskevårdare i Vegeå, ser fiskevårdsprojektet som startskottet på något nytt.
– Det var smärtsamt att uppleva det som hände i Vegeåområdet i somras. Nu känns det bra att kunna vända situationen till något konstruktivt. Fiskevårdsprojektet ger stor framtidstro för alla som jobbar ideellt med vattenmiljön i regionen och hela Sverige. Hela faunan med djur och växtliv kommer att få bättre livsmöjligheter när detta projekt är klart. Vi hoppas att det ska inspirera fler att engagera sig för vattenmiljön både regionalt och nationellt, säger Fredrik Lundblad.
Löpande information om fiskevårdsprojektet kommer att finnas på Vattendragsförbundets hemsida.
Läs tidigare notiser om Vege å och den miljöpåverkan som drabbat ån.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta