Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Verktyg för mångfald

Det som händer i skogsbäcken kommer förr eller senare ge effekter i haven. (Foto. Morgan Fihn)

Hänsynen till skogens vatten måste förbättras. Som en hjälp till alla aktiva skogsaktörer publiceras nu ett informationspaket, ”WWFs verktygslåda för god vattenhänsyn i skogen”. Den ger tips och vägledning för de som planerar vattenhänsynen i skogen och konkreta åtgärder i fält.
– Att jobba för en bra vattenhänsyn i skogen blir allt viktigare för att ekosystemet ska må bra och ligger helt i linje med EUs ramdirektiv för vatten. Därför satsar vi nu på att informera kring de här frågorna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.
De flesta vattendrag finns i skogen. Skogsvattnen hyser ett myller av liv. Allt vatten – våtmarkerna, älven och den lilla skogsbäcken – har stor betydelse för den omgivande skogen. På samma sätt är vattnets kvalitet och mångfald av växter och djur beroende av det omgivande skogslandskapet. Det som händer med vattnet i skogen kommer också förr eller senare att ge effekter i havet. Väl fungerande vatten är en förutsättning för den biologiska mångfalden och skogens tillväxt. Skogen formar vattnet och vattnet formar skogen.

För att öka kännedomen om skogsvattnets betydelse och den biologiska mångfalden har projektet tagit fram ett antal rapporter som ingår i ”WWFs verktygslåda för god vattenhänsyn i skogen”. Materialet kan laddas ned här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta