Cecilia Grönbergs hemmavatten är Dalälven, där hon fått många fina gösar.
Cecilia Grönbergs hemmavatten är Dalälven, där hon fått många fina gösar.[/caption]Hör du till dem som är sugen på att lära dig fiska gös med vertikalfiske? Lär av experten Cecilia Grönberg! " /> Vertikalfiske på Sportfiskemässan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vertikalfiske på Sportfiskemässan

Cecilia Grönbergs hemmavatten är Dalälven, där hon fått många fina gösar.


Cecilia Grönbergs hemmavatten är Dalälven, där hon fått många fina gösar.

Hör du till dem som är sugen på att lära dig fiska gös med vertikalfiske? Lär av experten Cecilia Grönberg!
Hon tog 23 gösar över 7 kilo under 2014, så det är inte konstigt att hon fått smeknamnet ”Gösdrottningen”. Bakgrunden till framgången består av både talang, envishet och mycket slit. Ska man bli duktig på just vertikalfiske, krävs en viss teknisk ådra, då ekolodet måste bemästras.
Allt fler sportfiskare lägger pengar på dyra ekolod, men det är fortfarande en liten del som kan använda dem på rätt sätt. På Sportfiskemässans stora scen kommer Cecilia Grönberg ge tips och råd om hur man kommer igång med vertikalfisket. Och gösen är en utmärkt fisk att börja med om man har tillgång till gösvatten. Gösen är inte är rädd för båten på samma sätt som till exempel gäddan
Cecilia Grönberg kan ni lyssna på 11.00 på lördagen den 21 mars och 14.00 på söndagen 22 mars, på Elmia i Jönköping.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta