Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vertikalgädda från Mjörn

I ärlighetens namn var det inte meningen att fånga storgäddan. Men när det nu ändå blev så… Det är väldigt roligt att få hälsa kollegan Håkan Otterberg välkommen i 100-klubben!
Fiskejournalens annonschef, Håkan Otterberg, har fiskat efter många sorters fiskar lite varstans i världen. Men han erkänner villigt att han inte är någon fena på gädda, så det var väl lite extra kul att det var just han som klev in i 100-klubben.
Egentligen var dom ute efter gös på Mjörn, FJ-trion Håkan Otterberg, Mathias Larsson och Morgan Fihn. Gösfisket var inte precis på topp och grabbarna var på väg att ge upp när Håkan fick drömnappet på den lilla jiggen. Det blev en nervpirrande fajt med den klena utrustningen, men till slut kunde en mycket välfödd och vackert tecknad gädda lyftas in i båten. Efter snabb fotosejour och mätning till 112 centimeter fick hon simma tillbaka.
Svenne Andersson

Håkan Otterberg får hjälp av kollegan Mathias Larsson att lyfta upp den grova och långa gäddan.

Håkan Otterberg får hjälp av kollegan Mathias Larsson att lyfta upp den grova och långa gäddan.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta