Vertikalgös i värmen – så lyckas du

Niklas Pettersson med en vacker gös i sommarvärmen. Foto: Niklas Pettersson

Niklas Pettersson vann nyligen den prestigefyllda göstävlingen SFK Spinns Gösadrag i stenhård konkurrens. En tryckande värme gjorde att många kommande noll men Niklas hade bra flyt hela dagen och fick hela elva fiskar över minimimåttet. Här berättar han om segern och ger heta tips på hur även du kan väcka liv i den slöa sommargösen!

Niklas Pettersson från Team Scandica/Högvarv har verkligen hittat rätt med sitt tävlingsfiske. Förra helgen ingick han i det tremannalag som i stor stil kammade hem vinsten i havsfisketävlingen PNC och i söndags klättrade han högst upp på en ny prispall – då i SFK Spinns Gösadraget.

Foto: Niklas Pettersson

Tävlingen avgjordes som vanligt i den svårfiskade sjön Rottnen och förhållandena under tävlingsdagen passade bättre för bad än gösfiske. Solen gassade och sjön låg bitvis blank. Ändå var det full aktivitet i Niklas Scandicabåt.

Foto: Niklas Pettersson

– Visst var det extra svårtfiskat den här gången. Fiskarna gick ytligt och var svåra att finna på lodet. Därför satsade många på trolling men jag körde vertikalfiske och det gick ju rätt hyfsat, berättar han.

De kan man lugnt säga. Niklas – som valde att fiska ensam – fick hela elva fiskar över minimimåttet 50 centimeter och även en hel del smågös.

”Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar”

– Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar, berättar Niklas.

Prestationen bli än mer imponerande med tanke på att många sylvassa team kammade noll. Vi passar därför på att fråga Niklas om han vill bjuda på några heta vertikaltips som funkar när solen gassar på.
Det vill han gärna och tipsen kommer här!

 • Våga välja ett annat bete än vad ögat tilltalas av
  I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar utan några färger eller med ytterst lite färg på ryggen.

  ”I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar”

  Jiggen får ett helt annat ljusgenomsläpp och detta lockar gösen rejält i vissa väderlekar.

  Foto: Niklas Pettersson

 • Undvik att släppa jiggen i fritt fall mot en gös och stoppa den inte för nära fisken
  Bromsa istället upp jiggen i god tid och smyg ner jiggen till fisken. Oftast ser fisken jiggen långt före man tror och det märks tydligt då jiggen sjunker långsamt mot fisken. När jag ser att gösen sett jiggen stannar jag nersläppet även om jiggen är 3-4 meter över fisken. Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken.

  ”Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken”

 • Pröva dig fram till rätt metod för dagen
  Det fiskesättet som fungerade igår gör inte alltid det idag. Om det var snabba, korta ryck eller skakningar av jiggen som fungerade vid förra fisketuren så upprepar man sig gärna vid nästa fisketur. Man tänker att fisken inte är i stöten och att det är en trög dag om huggen uteblir. Istället bör man kanske hålla jiggen blickstilla. Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar.

  ”Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar”

 • Ge inte upp för snabbt på en fisk
  Då man stannar på ett större eko från en bättre fisk så fiskar många alldeles för kort tid på dessa. En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn.

  ”En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn”

  Upp till en timma har jag fiskat i ett sträck på en större gös innan den vid rätt färg och storlek på betet snabbt steg och högg jiggen. Vid detta fiske är en structure scan/side scanner nästan ett måste för att inte tappa bort fisken då den ofta flyttar sig eller att båten flyttas av vinden.

  Foto: Niklas Pettersson

Tack för tipsen och grattis till segern!

Hans Hällman

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

FILM: Enorm gädda tar mört

Fascinationen i att se stora fiskar ta ett bete eller byte är för oss fiskare oemotståndlig. Här ser du en välskulpterad gädda ta en kroklös betesfisk. Ponera att du fiskat hela dagen och börjat packa ihop spön och prylar. Kylan har letat sig genom tre lager kläder, magen kurrar och du har tittat på klockan

Jätteskandal med mutor skakar isländskt yrkesfiske

En stor skandal med internationella mått skakar nu om den isländska fiskeindustrin. Det har nämligen avslöjats att Islands största fiskeföretag använt mutor och flyttat 650 miljoner i skatteparadis. Uppgifterna som publicerades under torsdagen framkommer i dokument som den isländska tidskriften Stundin publicerar i samarbete visselblåsarsajten Wikileaks, det isländska nyhets-programmet Kveikur och det qatarska nyhetsbolaget Al-Jazira.

Gäddfisket som Emanuel aldrig kommer glömma

Hösten är sannerligen storgäddornas tid, och en som kan de rätta metoderna är Emanuel Swärd, som gav sig ut i kylan och fick sitt livs fiskeupplevelse. Det slutade med två jättefiskar på samma pass. – När landskapet ändrar färg och dimman stiger från sjöarna på morgonen, då pirrar det i hela kroppen och jag bara

Se upp för ”kastgalna” fiskepolare

Har du någon fiskepolare som egentligen inte borde vistas tillsammans med andra på sjön, som är totalt livsfarliga med spöet i hand? Videon nedan visar just en sådan sportfiskare – trots det generösa kastdäcket träffar han fiskekompisen inte bara en, utan två gånger när han ivrigt svingar sitt spö. Alla känner vi den där fiskaren

Fiskeresa slutade i tragedi – svensk man drunknade

Ett sällskap svenska sportfiskare råkade ut för en tragedi under en resa Maldiverna. Båten de färdades i kapsejsade, och en svensk man i 40-årsålderna omkom. Flera nyhetsmedier rapporterar om händelsen i Maldiverna, där alltså en man från Västsverige omkom i en drunkningsolycka. Enligt svenska utrikesdepartementet var mannen hemmahörande i Götaland, och de anhöriga ska vara

Kvinnor tar kamp för den vilda laxen i nytt fotoprojekt

Rörelsen för att rädda den vilda laxen växer sig allt starkare. I ett unikt fotoprojekt hyllar tio kvinnor den norska vildlaxen – och uppmanar omvärlden att sluta upp i kampen. Det hela handlar om en ”Vildlaxkalender”, där intäkterna oavkortat går till organisationen Reddvillaksen. – Vi har ett nästan religiöst förhållande till laxen, samtidigt som den

Fiske på molekylnivå med Mikko Seppänen

Julafton kom tidigt i år för alla som vill bryta ned sitt fiske till molekylnivå. En av landets absolut mest framgångsrika tävlingsfiskare, Mikko Seppänen, delar med sig av många hemligheter i en färsk instruktionsvideo. Hur ska man lyckas i sitt vatten eller i ett nytt vatten? Hur ska man tänka och knäcka koden? Det är

Så hanterar du köldchock

Att ramla i vattnet under vintern är förenat med livsfara. Det kalla vattnet leder till köldchock som dramatiskt ökar risken för drunkning. Sjöräddningssällskapet har gjort en kort informationsfilm med knep till hur du hanterar iskallt vatten.

Världens största och galnaste pimpeltävling

Miljoonapilkki eller rakt översatt ”Miljonpimpeln” var under sin storhetstid världens största pimpeltävling med över 20 000 deltagare. I vinstpotten fanns allt från bilar, båtar och förstås rena cash att hämta för den som hade turen att fånga en av de vinstmärkta fiskarna. Bröderna Keskisen, ägare till ett av Finlands största lågprisvaruhus och tillika initierade pimpelfiskare

Klassiska rullar och roliga nappatag på ny utställning

Om du befinner dig i närheten av Uddevalla lördag 16 november så kommer här ett hett tips. Bohusläns museum inviger nämligen en utställning om sportfiske – med massor av matnyttigt för fiskeentusiasten. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, alltså Sportfiskarna, fyller 100 år, och det firas med flera evenemang runt om i landet. Utställningen i Uddevalla sticker

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...