Vertikalgös i värmen – så lyckas du

Niklas Pettersson med en vacker gös i sommarvärmen. Foto: Niklas Pettersson

Niklas Pettersson vann nyligen den prestigefyllda göstävlingen SFK Spinns Gösadrag i stenhård konkurrens. En tryckande värme gjorde att många kommande noll men Niklas hade bra flyt hela dagen och fick hela elva fiskar över minimimåttet. Här berättar han om segern och ger heta tips på hur även du kan väcka liv i den slöa sommargösen!

Niklas Pettersson från Team Scandica/Högvarv har verkligen hittat rätt med sitt tävlingsfiske. Förra helgen ingick han i det tremannalag som i stor stil kammade hem vinsten i havsfisketävlingen PNC och i söndags klättrade han högst upp på en ny prispall – då i SFK Spinns Gösadraget.

Foto: Niklas Pettersson

Tävlingen avgjordes som vanligt i den svårfiskade sjön Rottnen och förhållandena under tävlingsdagen passade bättre för bad än gösfiske. Solen gassade och sjön låg bitvis blank. Ändå var det full aktivitet i Niklas Scandicabåt.

Foto: Niklas Pettersson

– Visst var det extra svårtfiskat den här gången. Fiskarna gick ytligt och var svåra att finna på lodet. Därför satsade många på trolling men jag körde vertikalfiske och det gick ju rätt hyfsat, berättar han.

De kan man lugnt säga. Niklas – som valde att fiska ensam – fick hela elva fiskar över minimimåttet 50 centimeter och även en hel del smågös.

”Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar”

– Fisken höll sig ofta några meter under ytan och alla högg på Ismo Zandy-jiggar som riggats på TWK-skallar, berättar Niklas.

Prestationen bli än mer imponerande med tanke på att många sylvassa team kammade noll. Vi passar därför på att fråga Niklas om han vill bjuda på några heta vertikaltips som funkar när solen gassar på.
Det vill han gärna och tipsen kommer här!

 • Våga välja ett annat bete än vad ögat tilltalas av
  I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar utan några färger eller med ytterst lite färg på ryggen.

  ”I riktigt varmt vatten går fisken högt i vattnet. Då har jag haft kanonbra fiske på en helt transparent jiggar”

  Jiggen får ett helt annat ljusgenomsläpp och detta lockar gösen rejält i vissa väderlekar.

  Foto: Niklas Pettersson

 • Undvik att släppa jiggen i fritt fall mot en gös och stoppa den inte för nära fisken
  Bromsa istället upp jiggen i god tid och smyg ner jiggen till fisken. Oftast ser fisken jiggen långt före man tror och det märks tydligt då jiggen sjunker långsamt mot fisken. När jag ser att gösen sett jiggen stannar jag nersläppet även om jiggen är 3-4 meter över fisken. Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken.

  ”Det brukar utlösa fler hugg om fisken stiger flera meter än om man parkerar jiggen strax över fisken”

 • Pröva dig fram till rätt metod för dagen
  Det fiskesättet som fungerade igår gör inte alltid det idag. Om det var snabba, korta ryck eller skakningar av jiggen som fungerade vid förra fisketuren så upprepar man sig gärna vid nästa fisketur. Man tänker att fisken inte är i stöten och att det är en trög dag om huggen uteblir. Istället bör man kanske hålla jiggen blickstilla. Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar.

  ”Vissa gösar kan stå flera minuter i samma höjd som betet innan de tar”

 • Ge inte upp för snabbt på en fisk
  Då man stannar på ett större eko från en bättre fisk så fiskar många alldeles för kort tid på dessa. En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn.

  ”En stor fisk är väldigt selektiv och man kan behöva gå igenom ett 20-tal jiggar och olika storlekar innan man ibland hittar den utlösande faktorn”

  Upp till en timma har jag fiskat i ett sträck på en större gös innan den vid rätt färg och storlek på betet snabbt steg och högg jiggen. Vid detta fiske är en structure scan/side scanner nästan ett måste för att inte tappa bort fisken då den ofta flyttar sig eller att båten flyttas av vinden.

  Foto: Niklas Pettersson

Tack för tipsen och grattis till segern!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Megagädda filmad under ytan

Undervattensfilmaren Mark Barrow dök nyligen ner i Wykeham lakes utanför engelska North Yorkshire. Målet var att filma någon av sjöns enorma gäddor och plötsligt dyker det upp en väldig fisk på omkring 14 kilo som gladeligen poserar. Hela fem minuter stannade hon framför linsen och resultatet blev en fantastisk film!

Lekstinna fiskar kan döva delfiner

Varje år samlas miljontals fiskar av arten Gulf corvina i Coloradoflodens mynning för att leka. Hanarna avger då ett parningsljud som är så högt att det bland annat kan få delfiner att mista hörseln, visar ny forskning.

Unik film på fiskar i djupet

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Rafflande sista veckor i Artjakten!

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen. Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter. Bästa tjej ligger fyra och

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Makrillfilé på nolltid!

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Håkan Otterberg firar 30!

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen. Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap. Länge var

Anti-skatbo-tricket!

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...