IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson) IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson)[/caption] " /> Vet IVA vad de pratar om? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vet IVA vad de pratar om?
IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson)

IVA:s vd Björn O. Nilsson påstår att småskalig vattenkraft har en funktion som reglerkraft. Något som ett flertal experter tillbakavisar som felaktigt. (Foto: Peter Knutsson)

Huruvida Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) är opartisk ifrågasattes av Fiskejournalen efter deras remissvar om nya regler för vattenkraften. Detta eftersom de tydligt har kopplingar till kraftbolag och Svensk Energi. Vi fick sedan chansen att ställa frågor till dem. Svaren är dock ytterst konfunderande och nu vill de inte svara på våra följdfrågor. Under söndag kväll visade SVT ett inslag om tveksamheterna.
Fiskejournalen har tidigare publicerat två notiser med anledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA) remissvar om nya miljöregler för vattenkraften, där IVA ställer sig emot förslagen. I vår första notis bemötte vi påståendet att all vattenkraft är viktig för effektregleringen av elnätet.

I den andra notisen visade vi att IVA sponsras av bland annat Svensk Energi och Eon, och att de som skrivit remissvaret samtliga utom en sitter i styrelser för företag med direkta kopplingar till kraftbranschen.
Med anledning av dessa notiser skickade vi några frågor till IVA och vi fick svar av deras VD Björn O. Nilsson, filosofie doktor i biokemi.
Björn bekräftar att de stöds av Svensk Energi och Eon ”plus många andra aktörer, bland annat staten”. På frågan om Sveriges 1900 småskaliga vattenkraftverk har betydelse för regleringen av elnätet svarar Björn:
– Ja, de småskaliga vattenkraftverken producerar en energimängd som motsvarar cirka 40 procent av all vindkraftproduktion i Sverige och representerar dessutom en reglermöjlighet i samma storleksordning.

Fel svar?
Efter samtal med ett antal experter inom området kan vi konstatera att svaret inte stämmer. Regleringen av elnätet sköts till viss del manuellt genom att Svenska Kraftnät (SvK) kontrakterar ett antal stora producenter och konsumenter som efter behov antingen producerar mer el eller konsumerar mindre. Bland dessa ingår inte småskaliga vattenkraftverk. Därtill finns det en automatiserad reglering där ett antal storskaliga vattenkraftverk varje sekund balanserar sin produktion mot behovet på elnätet.
– Där spelar den storskaliga vattenkraften en roll vid plötsliga bortfall av stora mängder effekt, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna.
Det beror på att dessa kraftverk har en generatortyp (synkrontyp, reds. anm.) som på grund av sin massa reglerar nätet på millisekundskala innan annan kraftproduktion går igång. Men det gäller inte merparten av de småskaliga vattenkraftverken, de har normalt en typ av generator som tvärtom skapar problem om stora effekter försvinner plötsligt.
Jan-Åke Jacobsson på Svensk Vattenkraftsförening bekräftar att det framförallt är fråga om så kallade synkrongeneratorer i de 1030 minsta kraftverken, som totalt står för några få promille av den svenska elproduktionen.
Nu ställer vi oss frågan varför inte en organisation som utger sig för att vara en ingenjörsvetenskapsakademi kan svara ärligt på en i sammanhanget ganska enkel fråga?
– Den faktamässiga relevansen i deras svar är analogt med att en högskola med kompetens inom biologi skulle säga att fiskvägar är viktiga för blåvalar och elefanter. Pinsamt, menar Borg.
Camilla Koebe, kommunikationschef på IVA, har avböjt att svara på Fiskejournalens följdfrågor utan hänvisar till ”remissvaret och de förtydliganden vi redan har gett”.
Fiskejournalen kan konstatera att IVA stöds av kraftindustrin och att de antingen inte förstår sig på tekniken i elsystemet eller är oärliga om den småskaliga vattenkraftens betydelse för elnätsregleringen. Vi undrar nu: När tänker kraftindustrin och deras bundsförvanter börja agera seriöst, så vi kan komma framåt i diskussionerna?
Se ett inslag i Svt om IVA, deras remissvar och påstådda opartiskhet.
Morgan Fihn

Var med och påverka!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta