Vi har skapat ett ”plastmonster”

På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

Den internationella miljöorganisationen ”Plastic Change” med säte i Danmark, ska nu göra en expedition till en ”plastö” som snurrar i strömmarna utanför Bermuda för att dokumentera ”plastmonstret”.
Det kommer ideligen nya skrämmande siffror och fakta runt det skräpberg vi människor har byggt upp på jorden. Det är nu så mycket plastskräp i alla våra hav att den sammanlagda ytan skulle täcka hela den Afrikanska kontinenten. Den största enskilda plastvirveln är två gånger Sveriges yta. Det är allt från engångständare, tandborstar, kapsyler och plastpåsar, till bildäck och presenningar. Mycket utav föremålen har fallit sönder i plastfragment, fragment som fiskar, fåglar och andra marina djur misstar för alger och mat. De fyller magarna med plast och svälter ihjäl.

Åker till Bermuda
I april ger sig den danska organisationen Plastic Change av på en expedition till en av alla de plastvirvlar som cirkulerar i havets strömmar, utanför Bermuda. Det ser ut som en flytande ö med tjocka lagar av skräp. Där kommer de att tråla plast och analysera innehållet samt titta på hur djur och fiskar mår. Du kan följa resan via det danska akvariet ”Den Blå Planets” hemsida.
Se även den korta naturfilmen från Midway Island, som ligger mer än 300 mil från närmaste kontinent. Ändå är ön full av plast som albatrosserna äter och dör. Samma sak händer med fiskar, sköldpaddor och andra marina varelser.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...