På väg mot plastvirveln utanför Bermuda. På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.[/caption] " /> Vi har skapat ett "plastmonster" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vi har skapat ett ”plastmonster”
På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

På väg mot plastvirveln utanför Bermuda.

Den internationella miljöorganisationen ”Plastic Change” med säte i Danmark, ska nu göra en expedition till en ”plastö” som snurrar i strömmarna utanför Bermuda för att dokumentera ”plastmonstret”.
Det kommer ideligen nya skrämmande siffror och fakta runt det skräpberg vi människor har byggt upp på jorden. Det är nu så mycket plastskräp i alla våra hav att den sammanlagda ytan skulle täcka hela den Afrikanska kontinenten. Den största enskilda plastvirveln är två gånger Sveriges yta. Det är allt från engångständare, tandborstar, kapsyler och plastpåsar, till bildäck och presenningar. Mycket utav föremålen har fallit sönder i plastfragment, fragment som fiskar, fåglar och andra marina djur misstar för alger och mat. De fyller magarna med plast och svälter ihjäl.

Åker till Bermuda
I april ger sig den danska organisationen Plastic Change av på en expedition till en av alla de plastvirvlar som cirkulerar i havets strömmar, utanför Bermuda. Det ser ut som en flytande ö med tjocka lagar av skräp. Där kommer de att tråla plast och analysera innehållet samt titta på hur djur och fiskar mår. Du kan följa resan via det danska akvariet ”Den Blå Planets” hemsida.

Se även den korta naturfilmen från Midway Island, som ligger mer än 300 mil från närmaste kontinent. Ändå är ön full av plast som albatrosserna äter och dör. Samma sak händer med fiskar, sköldpaddor och andra marina varelser.

Maria Ålander

httpv://www.youtube.com/watch?v=4gYRSEJtsYQ

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta