[/caption] " /> Viktig dag för Östersjölaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Viktig dag för Östersjölaxen

Mycket står på spel när EU i dag beslutar om nya laxkvoter i Östersjön (Foto/källa: Europaparlamentet)

I dag ska EU:s ministrar med ansvar för fiske besluta om nästa års fiskekvot för lax i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit en kvot som är dubbelt så stor som ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderat.
I dag ska laxkvoten fördelas mellan EU:s medlemmar runt Östersjön. Internationella havsforskningsrådet (ICES) föreslår en kvot på 54 000laxar per år, men EU:s ministrar kontrar med 108 000 laxar. Detta är något som upprör Manni Svensson, ordförande för Sveriges fisketurismföretagare.
– Laxen har ett mycket större värde som bas för fisketurism och sportfiske, både i havet och i våra älvar.
Manni är även mycket skeptisk till Östersjölaxen som matfisk. De flesta laxarna tas av yrkesfisket, trots höga dioxinhalter som innebär att laxfångsten inte får saluföras som föda i EU, förutom i Sverige, Finland och Lettland som har undantag.

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta fisk med höga halter av dioxin högst två till tre gånger per år. Dessvärre är det bara 15 procent av befolkningen som känner till detta enligt Livsmedelsverket.
Läs mer om Östersjölaxen här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta