[/caption] " /> Viktig dag för Östersjölaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Viktig dag för Östersjölaxen

Mycket står på spel när EU i dag beslutar om nya laxkvoter i Östersjön (Foto/källa: Europaparlamentet)

I dag ska EU:s ministrar med ansvar för fiske besluta om nästa års fiskekvot för lax i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit en kvot som är dubbelt så stor som ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderat.
I dag ska laxkvoten fördelas mellan EU:s medlemmar runt Östersjön. Internationella havsforskningsrådet (ICES) föreslår en kvot på 54 000laxar per år, men EU:s ministrar kontrar med 108 000 laxar. Detta är något som upprör Manni Svensson, ordförande för Sveriges fisketurismföretagare.
– Laxen har ett mycket större värde som bas för fisketurism och sportfiske, både i havet och i våra älvar.
Manni är även mycket skeptisk till Östersjölaxen som matfisk. De flesta laxarna tas av yrkesfisket, trots höga dioxinhalter som innebär att laxfångsten inte får saluföras som föda i EU, förutom i Sverige, Finland och Lettland som har undantag.

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta fisk med höga halter av dioxin högst två till tre gånger per år. Dessvärre är det bara 15 procent av befolkningen som känner till detta enligt Livsmedelsverket.
Läs mer om Östersjölaxen här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta