Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar

Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.


Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.

Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag.
Målsättningen är att lax och öring ska förvaltas utifrån de förutsättningar som råder i varje enskild älv. En sund målsättning, men inte alltid helt enkel då det längs varje älv finns många olika fiskerättsägare och intressen som ska vägas samman.
Genom att HaV, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet samt organisationen Östersjölaxälvar i samverkan nu bjuder in till ett öppet möte, vill man få igång den viktiga diskussionen om det ansvar för laxen som måste tas längs älven.
– Det här är det viktigaste som hänt förvaltningen av enskilda lax- och havsöringstammar någonsin. Om alla tar sitt ansvar och sköter korten rätt, kan våra svenska Östersjöälvar gå en ljus framtid till mötes, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan.
Mötesturnén inleds på Medlefors kusrgård, Skellefteå, nu på måndag 19 januari klockan 19.00. Det andra mötet följer på tisdagen på Scandic Plaza i Umeå, också klockan 19.00. Därefter går turnén vidare till andra delar av Norrland.
För information, kontakta stefan.s.larsson@lanstyrelsen.se

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...