Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.[/caption]Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag. " /> Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar

Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.


Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.

Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag.
Målsättningen är att lax och öring ska förvaltas utifrån de förutsättningar som råder i varje enskild älv. En sund målsättning, men inte alltid helt enkel då det längs varje älv finns många olika fiskerättsägare och intressen som ska vägas samman.
Genom att HaV, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet samt organisationen Östersjölaxälvar i samverkan nu bjuder in till ett öppet möte, vill man få igång den viktiga diskussionen om det ansvar för laxen som måste tas längs älven.
– Det här är det viktigaste som hänt förvaltningen av enskilda lax- och havsöringstammar någonsin. Om alla tar sitt ansvar och sköter korten rätt, kan våra svenska Östersjöälvar gå en ljus framtid till mötes, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan.
Mötesturnén inleds på Medlefors kusrgård, Skellefteå, nu på måndag 19 januari klockan 19.00. Det andra mötet följer på tisdagen på Scandic Plaza i Umeå, också klockan 19.00. Därefter går turnén vidare till andra delar av Norrland.
För information, kontakta stefan.s.larsson@lanstyrelsen.se

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta