Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.[/caption]Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag. " /> Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Viktig mötesturné för Östersjölaxälvar

Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.


Om man får ordning på laxförvaltningen i Östersjöälvarna, kan laxen gå en ljus framtid till mötes.

Efter att nu ha fått stopp på stora delar av det kommersiella fisket av lax i Östersjön, finns det åter hopp för bestånden. Nu gäller det att ta tag i laxförvaltningen i älvarna, ett arbete som inleds med ett möte i Skellefteå på måndag.
Målsättningen är att lax och öring ska förvaltas utifrån de förutsättningar som råder i varje enskild älv. En sund målsättning, men inte alltid helt enkel då det längs varje älv finns många olika fiskerättsägare och intressen som ska vägas samman.
Genom att HaV, Länsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet samt organisationen Östersjölaxälvar i samverkan nu bjuder in till ett öppet möte, vill man få igång den viktiga diskussionen om det ansvar för laxen som måste tas längs älven.
– Det här är det viktigaste som hänt förvaltningen av enskilda lax- och havsöringstammar någonsin. Om alla tar sitt ansvar och sköter korten rätt, kan våra svenska Östersjöälvar gå en ljus framtid till mötes, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan.
Mötesturnén inleds på Medlefors kusrgård, Skellefteå, nu på måndag 19 januari klockan 19.00. Det andra mötet följer på tisdagen på Scandic Plaza i Umeå, också klockan 19.00. Därefter går turnén vidare till andra delar av Norrland.
För information, kontakta stefan.s.larsson@lanstyrelsen.se

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta