Lax- och öringstammarna bidrar till att Mörrumsån klassas som en av de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige. (Foto: Morgan Fihn) Lax- och öringstammarna bidrar till att Mörrumsån klassas som en av de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Viktiga naturvärden i Mörrumsån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Viktiga naturvärden i Mörrumsån
Lax- och öringstammarna bidrar till att Mörrumsån klassas som en av de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige. (Foto: Morgan Fihn)

Lax- och öringstammarna bidrar till att Mörrumsån klassas som en av de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige. (Foto: Morgan Fihn)

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar för att skapa en nationalpark vid sjön Åsnen i Småland.
I området finns flera värdefulla vattenmiljöer, både i och söder om Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde. Därför går vi nu in och stödjer ett projekt för att lyfta fram och öka kunskapen om dessa naturvärden, säger Erik Törnblom, på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Det aktuella nationalparksområdet ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun. I första hand omfattas naturreservaten Agnäs, Bjurkärr och Västra Åsnens övärld som alla länkas samman av sjön Åsnen.
I Åsnen finns ett rikt växt- och djurliv och antalet arter av fiskar och vattensnäckor är betydligt större än i andra sjöar i Kronobergs län.
– Mörrumsån och dess avrinningsområde hör till de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige, inte minst för sina lax- och öringstammar. HaV stöder sedan länge olika projekt för att skapa fria vandringsvägar i ån, säger Erik Törnblom, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

– Men, här finns också värdefull vattenvegetation, sällsynta musslor, bottenlevande djur, växt- och djurplankton, och flera sällsynta fiskarter. Nu vill vi få en bättre helhetsbild av vattenmiljön och skapa ökad kunskap om naturvärdena.
Genom att bilda en nationalpark får ett område det starkaste skydd ett naturområde kan få. Nationalparker ska vara representativa för landskapet men också miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Huvudansvaret för Sveriges nationalparker ligger hos Naturvårdsverket men HaV ingår i arbetsgruppen för bildandet av Åsen.

HaV ger nu 175 000 kronor i bidrag till ett projekt som drivs av länsstyrelsen i Kronobergs län. Pengarna ska resultera i en rapport över vilka vattenvärden som finns i och söder om sjön Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde i Kronobergs län. Den ska omfatta biologiska och vattenkemiska undersökningar men också beskrivningar av fisket och vattenhushållningsbestämmelser.
– Satsningen kan ses som ett pilotprojekt, det är första gången som HaV tar en aktiv roll i arbetet med att bilda en nationalpark, säger Erik Törnblom.
– Men, vi tror att behovet av att kartlägga och lyfta fram våra vattenmiljöers värde kommer att öka, inte bara när det gäller nationalparker utan även andra skyddade och skyddsvärda områden. I detta pilotprojekt ska vi även skaffa underlag för att hitta generella modeller för att stödja detta arbete på bästa sätt.
I Naturvårdsverkets nationalparksplan från 2008 ingår 13 nya områden och utvidgning av sju områden. Det finns idag 29 nationalparker i Sverige, med en areal på cirka 7 400 kvadratkilometer. Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark. Invigningen av Åsnens nationalpark är planerad till 2016.

Här kan du läsa mer om planerna för sjön Åsnen
Här kan du läsa mer om Sveriges nationalparker

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta