Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Viktiga våtmarker

En rapport från Fiskeriverket visar hur viktiga våtmarker är för fiskbestånden. Genom att restaurera översvämningsområden kan antalet gäddyngel ökas dramatiskt.
Gäddleken producerar mängder av yngel, men för att ynglen ska klara sig behövs en skyddad barnkammare. Många våtmarker har dikats ut och förstörts, och i takt med detta har gäddorna blivit färre längs östkusten.
I ett forskningsprojekt har Fiskeriverket restaurerat ett antal vattendrag som mynnar ut i Kalmarsund. Genom att bygga fördämningar och öppna upp vandringsvägar har man underlättat gäddornas parning, och försöket har gett resultat.

Drastisk förbättring
I en av de vikar man studerade hittade man tre gånger så många årsyngel som tidigare. I vissa våtmarker var den lokala effekten ännu större,  100 000 yngel hittades på platser som tidigare producerat något tusental.

Våtmarker gynnar dock inte bara gäddan, många fåglar är också beroende av blöta områden. Dessutom fungerar de som naturliga reningsverk som tar upp närsalter och minskar övergödningen. Det finns alltså många anledningar att underlätta gäddans kärleksliv.
Läs mer om våtmarker HÄR.
Erik Kohlström

Gäddynglen behöver en skyddad miljö för att klara den första tiden. (Ill. Erik Kohlström)

Relaterad nyhet från din region
57 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta