[/caption] " /> Viktor Dehner vann Meterligan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Viktor Dehner vann Meterligan

Viktor Dehner med en av sina 36 gäddor från Meterligan 2012.

2012 års upplaga av Meterligan är avslutad. Viktor Dehner från Siljansäs i Dalarna segrade till slut. Han vann före Mattias Epperlein med en segermarginal på drygt 2,5 meter. På tredjeplats kom fjolårsvinnaren Niclas Andersson.
Meterligan 2012 var den jämnaste upplagan i tävlingens historia. Segerresultatet var det högsta sedan 2008 och det har under tävlingsåret anmälts 1057 gäddor av 396 olika fiskare, också detta ett rekord.

Värdig vinnare
Vinnare av denna succé-upplaga av Meterligan heter Viktror Dehner. Nyckeln till segern enligt honom själv var metoden flötestrolling.
– Det kommer upp flest antal stora fiskar per fiskedag med denna metod, säger han.
Viktor har även lagt mycket tid på nattfiske med stora beten under sommarmånaderna. En metod som han tyckte var förvånansvärt effektiv.
Han fiskar helst i rinnande vatten, men flest fiskar har han ändå fått i Siljan.
Från början hade han inte tänkt satsa på Meterligan, men när han blev kvar i toppskiktet kunde han inte gärna trappa ner, utan satsade fullt ut.
– Det blev nog minst 100 fiskedagar under 2012.
Detta leder in på Viktors tips till andra för att lyckas bli en vinnare i Meterligan.
– Mycket fisketid, bra fiskevatten och en metod du behärskar och tror på, det är nyckeln, säger han.

Nästa år tänker Viktor ägna sig åt att utveckla sitt fiske och lämnar toppstriden i Meterligan åt andra. Kanske kommer han tillbaks 2014, med nya metoder och vässad taktik? Fiskejournalen säger grattis och önskar skitfiske under 2013.
Team Perax blogg kan du följa Viktors fiskeäventyr löpande.

6000 gäddor!
För att uppmuntra till återutsättning av stora gäddor startade Fiskejournalen 100-klubben år 2001. Sedan dess har vi registrerat nästan 6000 stora gäddor i klubben. Alla som anmäler en gädda deltar automatiskt i tävlingen Meterligan.
Redan nu har kampen om vinst i Meterligan 2013 börjat. Läs mer här.

Slutställning Meterligan 2013
1. Viktor Dehner, 38,88 meter
2. Mattias Epperlein, 36,32 meter
3. Niclas Andersson, 36,12 meter

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta