Vildlax i Testeboån

Kan Testeboån vid Gävle bli ett riktigt vildlaxvatten? Ja, det hoppas i alla fall fiskevårdarna vid ån som räknat laxarna i ån.
Det kom en optimistisk rapport från eldsjälen Bernt Moberg om tillståndet i Testeboån. Han skriver om positiva trender och att Testeboån kanske äntligen kan sägas vara ett riktigt vildlaxvatten.
Av rapporten från fiskevårdsområdet framgår att det nu finns några tusen ensomriga och tvåsomriga laxungar i ån. Dessutom finns det några hundra vuxna individer.
Det finns en koordineringsgrupp för Testeboån, bestående av Fiskeriverket, Gävle kommun, länsstyrelsen Gävleborg, Sportfiskarna Gästrikland och Testeboåns fvof. Denna grupp har nu enats om en planering för 2011 som bland annat innefattar:

  • Se över fisket med fasta redskap i Gävlebukten, där kommunen upplåter fisket.
  • Söka lösningar för att fisken ska kunna ta sig förbi Strömsbro kraftverk.
  • Fortsätta att skapa bättre lek- och uppväxtområden.
  • Kontrollera och inventera uppvandring av såväl laxfisk som ål och även inventera sikyngel.

Svenne Andersson

Naturligt reproduktion har inneburit att det nu finns några tusen ensomriga och tvåsomriga laxyngel i Testeboån.


Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...