Vildlaxen guld värd för turismen

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Mycket lax i norrlandsälvarna ger goda inkomster för turismen. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Sportfiskarna:
Kopplingen mellan ett bra laxfiske och goda inkomster för lokal turism är mycket tydlig och laxens stora värde kan illustreras av ett färskt exempel från norsk laxturism.
I en artikel i adressa.no berättar Vegard Heggem från Aunan lodge vid den berömda älven Orkla i Norge om hur det dåliga laxåret 2013 innebar att varje avlivad lax gav motsvarande 218 000 svenska kronor i omsättning.
Bara 78 laxar fångades av sportfiskare vid Aunans sträcka under 2013, en halvering av tioårsfångstsnittet. Av dessa 78 laxar återutsattes 66 och bara 12 stycken behölls, rapporterar Adressa.
– Man kan säga att dessa 12 laxar gav vår omsättning på 2,5 miljoner år 2013, varje lax gav över 200 000 norska kronor i intäkter, förtydligar Vegard Heggem.
En framgångsfaktor för Aunan lodge är god mat, då man kan servera lokalproducerade delikatesser vilket gör att gästerna väljer ett boende med inkluderade måltider, men det är laxfisket som framförallt lockar gästerna till Aunan. Utan lax kommer inga gäster på sikt.
– Oron är stor för vildlaxbeståndet i Norge är stort, hot kommer både från laxodlingar och från utsläpp från gruvindustrin. Naturskydd utarmas successivt, med svåra konsekvenser för turismen, säger Vegard Heggem.

God tillgång på lax framgångsfaktor för turismen
År 2012 steg ett rekordstort antal laxar i Torne älv och det resulterade i att 8 300 fiskare löste fiskekort i det laxfiskeområde som bildas av Torne älv, Muonio älv och Könkämäeno. Det var en ökning av fiskekortsförsäljning med 40 procent från medeltalet under 2000-talet.
– Kopplingen mellan bra laxfiske och ett ökat antal gäster ser vi över hela världen, kommenterar Glenn Douglas från projekt ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Största delen av fiskarna i Torneälvens laxfiskeområde 2012 kom från andra orter (80 %) och de fick största delen (61 %) av fångsten. Utöver finska och svenska fiskare besöktes älven även av över 200 utländska fisketurister från över 20 länder.
– Därför är det så viktigt att nuvarande trend med ökade antal laxar till de svenska älvar fortsätter om vi ska kunna få laxfisketurism att blir den motor för tillväxt i landsbygden som vi vet att det kan vara, avslutar Glenn Douglas.
Läs det ursprungliga reportaget i Adressa här.
Länk till Aunan lodge: www.aunan.no/
/Sportfiskarna

Missa inte!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...